Burgemeesters Van der Zwan en Rijpstra willen eind aan blokkade en roepen op tot gesprek

Blokkade bij distributiecentrum Lidl in Heerenveen © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Boeren blokkeren vandaag ook weer distributiecentra in Drachten en Heerenveen, uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Door de blokkades kunnen vrachtwagens niet laden en lossen en raken sommige schappen in de supermarkten behoorlijk leeg.
De ME maakte maandagavond in Sneek en Heerenveen een einde aan de demonstraties, die tot aan de avond duurden.
ME in Heerenveen © CAMJO Media
In Heerenveen blokkeren een paar trekkers de hoofdingang van het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen. Vrachtwagens met goederen kunnen wel via een andere uitgang weg.
"Ik heb gister twee keer gesproken met de boeren en begrijp hun situatie, wanhoop en woede", zegt burgemeester Van der Zwan terugkijkend op maandagavond.
"Ze hebben de hele dag geblokkeerd en hun punt gemaakt, maar er is ook een tijd om de blokkade op te heffen. We hebben de afspraak gemaakt dat ze 22.00 uur weggingen. Een groot deel ging ook, maar een deel ook niet en ik had niet de indruk dat daar nog veel boeren bij waren. Toen was de opdracht dat de ME de groep ging vorderen om weg te gaan. Daar gaven ze geen gehoor aan en toen is ingegrepen en was het snel afgelopen."

Flessen naar de ME

Daarbij is traangas ingezet. "Het is een vervelend gezicht dat dat in mijn gemeente gebeurt, maar het was wel effectief en is beter dan met gummiknuppel. Het was een professioneel en effectief optreden." Volgens hem waren bij de groep ook mensen die op andere dingen uit waren. "Er werd met flessen naar de ME gegooid."
Hij vindt dat boeren mogen demonstreren, maar aan de blokkade moet ook een eind komen. "Het heeft ook gevolgen voor de voedselvoorziening." Hij vraagt de actievoerders van nu ook om weg te gaan.
Burgemeester Tjeerd van der Zwan
Blokkade bij Aldi distributiecentrum Drachten © Kappers Media
Bij het distributiecentrum van de Aldi in Drachten ging de blokkade door en staan ze er vandaag weer. De transportwagens kunnen niet rijden en voorraad naar de winkels brengen.
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland heeft maandagavond ook met de boeren gesproken. "We hebben aangegeven dat hun boodschap duidelijk is en dat we die ook gaan uitdragen bij collega's in Den Haag. We moeten goed in contact blijven met de agrariërs."
Hij vindt dat de blokkades op een gegeven moment wel moeten stoppen. "Er is geen toestemming voor een demonstratie, maar distributiecentra moeten ook hun goederen kunnen afleveren."

Niet blokkeren, maar praten

Rijpstra heeft maandagavond niet laten ingrijpen. "Dat was niet nodig. We hebben boeren de gelegenheid gegeven om zelf weg te gaan en nu zijn ze er weer. We vinden dat de blokkade niet meer het instrument is dat ze moeten gebruiken." De boeren moeten het gesprek aangaan.
In een brief zal hij aangeven dat de blokkade van nu moet worden opgeheven. "Als de boeren niet weggaan, zal de politie zeggen dat ze moeten vertrekken." Hij weet niet hoe lang de boeren blijven. "Ik snap de boeren heel goed, ze hebben hun punt gemaakt. Ze willen zo snel mogelijk resultaat, maar daar is overleg voor nodig. We leven in een democratie en dat zal toch met een gesprek moeten."
Burgemeester Jan Rijpstra