liveblog | 6 juli

Politie schiet op trekker, lege schappen in winkels; kijk terug op de boerenacties van 5 juli

Na een roerige dag van boerenprotesten worden op sommige plekken weer acties gehouden.

  • In Oosterwolde, St.-Annaparochie en Heerenveen is dinsdagavond nog protest;
  • Voor het industrieterrein IBF in Heerenveen geldt een noodbevel;
  • De boeren hebben het terrein om het distributiecentrum in Heerenveen heen verlaten, de ME was aanwezig en stond op standby;
  • Ook het Prinses Margrietkanaal bij de Gaarkeuken is weer vrijgegeven, waar trekkers op de brug stonden;
  • Supermarkten melden minder producten op voorraad te hebben vanwege de blokkades;

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 6 juli, 06:39
dinsdag 5 juli
23:06

Einde van de liveblog

Tot zover deze liveblog van dinsdag 5 juli. Al het nieuws omtrent de acties tegen het stikstofbeleid kun je natuurlijk blijven volgen op onze website en app.
23:02

Waarschuwingsschoten politie in Heerenveen

De politie heeft dinsdagavond meerdere schoten gelost. Dit gebeurde bij de op- en afrit van de A32 bij Heerenveen. Toen trekkers de A32 op wilde rijden besloten politieagenten de demonstranten te blokkeren. Omdat de boeren volgens de politie door de blokkade heen wilden rijden voelden agenten zich genoodzaakt om meerdere een waarschuwingsschoten te lossen. De politie heeft drie verdachten aangehouden.
© Noordernieuws
22:34

Noodbevel voor industrieterrein Heerenveen

Er geldt een noodbevel voor het industrieterrein IBF in Heerenveen, in ieder geval tot woensdag. Burgemeester Van der Zwan heeft het afgegeven om nieuwe blokkades van distributie- en logistieke centra te voorkomen. Met het noodbevel kan de politie ingrijpen om escalatie te voorkomen. Ook kunnen mensen weggestuurd worden als die instructies niet opvolgen.
Op het IBF waren dinsdag meerdere blokkadeacties. Zo werd het distributiecentrum van de Lidl opnieuw geblokkeerd, maar ook die van de SPAR. Bij een ontruimingsactie door de ME zijn maandag drie mensen aangehouden. De ME moest traangas inzetten.
De politie in actie in Heerenveen © Noordernieuws
21:09

Kleine protesten bij Oosterwolde en St.-Annaparochie

In Oosterwolde hebben boeren met trekkers gedemonstreerd bij het gemeentehuis, waar het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf werd geïnstalleerd.
Ook in St. -Annaparochie zijn nog actievoerders in actie. Bij een groothandel voor groente- en fruit worden op dit moment alle toegangswegen geblokkeerd door demonstranten.
Verder was bij de bij de SPAR in Heerenveen protest. Bij het distributiecentrum daar is de ME opnieuw in actie gekomen. Na enige weerstand besloten de meeste boeren en andere actievoerders het terrein te verlaten. De ME hoefde geen geweld in te zetten.
20:15

Kijk hier naar een samenvatting van de boerenprotesten in de afgelopen dag

Een samenvatting van de boerenprotesten in de afgelopen dag
19:35

Prinses Margrietkanaal weer vrijgegeven

Het Prinses Margrietkanaal is weer vrijgegeven door protesterende boeren. Die stonden met trekkers op de brug bij de Gaarkeuken, waardoor de hoofdvaarweg tussen Lemmer en Delfzijl dicht was.
De boeren hebben ruim 36 uur op de brug gestaan. Net na 18.00 uur verlieten ze de plek. De scheepvaart kan nu weer over de vaarweg.
18:10

De boeren bij het distributiecentrum in Heerenveen zijn vertrokken

De boeren die vandaag opnieuw het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen hadden geblokkeerd, zijn vertrokken. Er was tot het einde van de middag ME aanwezig in de buurt van het centrum.
Boeren verlaten het terrein van het distributiecentrum in Heerenveen © Kappers Media
17:37

De ME staat klaar voor inzet in Heerenveen

Bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen zijn meerder ME-bussen aangekomen. De Mobiele Eenheid staat klaar om ingezet te worden bij de blokkade die de boeren opnieuw hebben gezet.
17:17

Burgemeester Westerkwartier: brug moet om 18.00 uur zijn uitgeruimd

Burgemeester Ard van der Tuuk van gemeente Westerkwartier heeft de boeren bij Gaarkeuken een ultimatum gesteld. De brug daar, die al sinds maandag niet meer open kan omdat er trekkers op staan, moet om 18.00 uur vrij zijn gemaakt. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
Door de blokkade liggen tientallen schepen voor de brug. De burgemeester denkt nog niet aan de inzet van politie en gaat ervan uit dat de boeren gehoor zullen geven aan de oproep.
Zo zag de brug er maandag uit over het Prinses Margrietkanaal © Noordernieuws
17:06

Supermarkten hadden last van lege schappen als gevolg van boerenblokkades

In supermarkten waren sommige schappen leeg
16:23

Minister Van der Wal verwacht dat alle partijen aanschuiven voor gesprek met Johan Remkes

Stikstofminister Van der Wal verwacht dat alle boerenverenigingen zullen aanschuiven voor een gesprek onder leiding van Johan Remkes, die werd aangewezen als bemiddelaar door het kabinet. "Ik ga er ook vanuit dat ze uiteindelijk allemaal aan tafel gaan zitten in augustus." Ze kan zich "niet voorstellen" dat er organisaties zijn die er genoegen mee nemen dat er óver hen wordt gesproken in plaats van mét hen.
Een aantal boerenclubs had harde kritiek op de keuze voor Remkes als gespreksleider. Remkes was immers informateur van het huidige kabinet, en hij schreef een belangrijk stikstofrapport op basis waarvan de doelen zijn vastgesteld. Volgens Van der Wal is het juist goed dat Remkes bekend is met dit dossier en zich "niet nog helemaal moet inwerken".
Het kabinet kondigde dit weekend aan dat Remkes de gesprekken tussen boeren, het kabinet, provincies en andere organisaties (zoals natuurclubs) gaat leiden. De Kamer had om een bemiddelaar gevraagd naar aanleiding van de woedende reactie van boeren op de stikstofplannen van het kabinet.
15:44

Aantal acties in Nederland loopt langzaam terug

Het aantal boerenblokkades van distributiecentra van supermarkten neemt langzaam af, maar het zijn er nog altijd ten minste zeven. "We zien nu dat er steeds vaker gehandhaafd wordt, en dat burgemeesters zeggen dat het nu klaar is", reageert minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid).
Ze benadrukt dat de burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie lokaal moeten bekijken wanneer en hoe er wordt ingegrepen. "Dat kunnen we nooit vanuit Den Haag per gemeente gaan invullen."
Ze voegt eraan toe dat "uiteindelijk blokkade van een distributiecentrum niet oké is. Dat moet je op een gegeven moment wel stoppen natuurlijk."
15:26

Distributiecentrum in Heerenveen nu weer volledig geblokkeerd

15:15

Ook de supermarkten op de eilanden worden getroffen door blokkades aan de wal

14:21

Burgemeesters willen beëindiging blokkade en roepen op tot gesprek

"Ik heb gister twee keer gesproken met de boeren en begrijp hun situatie, wanhoop en woede", zegt burgemeester Van der Zwan terugkijkend op maandagavond.
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland heeft maandagavond met de boeren gesproken. "We hebben aangegeven dat hun boodschap duidelijk is en dat we die ook gaan uitdragen bij collega's in Den Haag. We moeten goed in contact blijven met de agrariërs."
13:45

Blokkade bij distibutiecentrum in Drachten opgeheven

De boeren die al sinds maandagochtend bij het distributiecentrum van supermarkt Aldi protesteren, hebben de blokkade opgeheven. De politie was aanwezig op het moment dat de trekkers vertrokken.
12:28

Actievoerders in Heerenveen: "Den Haag jaagt ons het asfalt op"

Boeren demonsteren vandaag opnieuw op verschillende plekken tegen het stikstofbeleid van het kabinet. In Heerenveen zijn er een aantal boeren teruggekeerd, daar werden gisteren demonstranten door de ME weggestuurd.
Boer Chris was gisteren ook bij het distributiecentrum, en is vandaag teruggekeerd. Volgens hem moeten de acties bij het distributiecentrum tonen "Dat de Nederlandse boeren essentieel zijn voor Nederland."
Blokkade bij distributiecentrum Lidl in Heerenveen © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
"Ik hoop dat als we doorzetten we het verschil kunnen maken". zegt de boer. Hij vindt het jammer dat er niet meer boeren naar het centrum zijn gekomen, maar heeft er wel begrip voor. "We zijn liever niet onderweg, maar Den Haag jaagt ons het asfalt op."
11:52

Bij meerdere supermarkten is het aanbod aan producten minder groot dan normaal

11:06

Na het opheffen van de blokkade in Sneek kunnen Poiesz supermarkten weer bevoorraad worden

Vrachtwagens bij distributiecentrum in Sneek © Omrop Fryslân
10:51

Acht mensen aangehouden bij acties van ME om blokkades op te heffen

Bij de inzet van de ME bij verschillende acties in Noord-Nederland zijn acht mensen aangehouden en ook zijn rijbewijzen ingenomen. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Het gaat om drie mannen (26, 27 en 30 jaar) uit de gemeente Opsterland, vier mannen (22, 50, 51, 55 jaar) uit de gemeente Súdwest-Fryslân en een man (26) uit de gemeente Heerenveen.
De ME moest maandagavond in Sneek en Heerenveen in actie komen, omdat grote groepen actievoerders cruciale distributiecentra blokkeerden en weigerden om weg te gaan.
10:42

Trekkers blokkeren nog altijd distributiecentrum in Drachten

Het distributiecentrum van Aldi in Drachten wordt nog altijd geblokkeerd door boeren. Dat bevestigt Aldi Drachten tegenover Omrop Fryslân. Maandagochtend verzamelden verschillende boeren zich al vroeg bij het centrum.
Trekkers blokkeren vanaf maandagochtend het distributiecentrum in Drachten © Noordernieuws
10:12

Brug over het Prinses Margrietkanaal bij Gaarkeuken nog altijd dicht voor schepen

De brug over het Prinses Margrietkanaal richting Haarkeuken is nog altijd dicht voor schepen. Dat meldt de Rijkswaterstaat aan RTV Noord. Volgens een schatting van de Rijkswaterstaat liggen er nog ongeveer veertig schepen te wachten bij de brug.
Auto's en ander verkeer kunnen wel weer over de brug, omdat de trekkers een rijbaan heeft vrijgemaakt.
Zo lag het er maandag voor voor bij de brug over het Prinses Margrietkanaal © Noordernieuws
09:33

Coop: minder assortiment

De Coop in Sexbierum meldt dat ze minder assortiment hebben omdat vrachtwagens niet weg kunnen vanwege blokkades bij distributiecentra.
09:24

Weer blokkade in Heerenveen

Opnieuw protesteren boeren in Fryslân. In Heerenveen blokkeren twee trekkers en een hooiwagen de toegang van het distributiecentrum van de Lidl.
09:20

Welkom

Goedemorgen. In dit liveblog brengen we nieuws over acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.