liveblog | 6 juli 2022

Politie schiet op trekker, lege schappen in winkels; kijk terug op de boerenacties van 5 juli

Na een roerige dag van boerenprotesten worden op sommige plekken weer acties gehouden.

  • In Oosterwolde, St.-Annaparochie en Heerenveen is dinsdagavond nog protest;
  • Voor het industrieterrein IBF in Heerenveen geldt een noodbevel;
  • De boeren hebben het terrein om het distributiecentrum in Heerenveen heen verlaten, de ME was aanwezig en stond op standby;
  • Ook het Prinses Margrietkanaal bij de Gaarkeuken is weer vrijgegeven, waar trekkers op de brug stonden;
  • Supermarkten melden minder producten op voorraad te hebben vanwege de blokkades;

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 6 juli 2022, 06:39
23:06

Einde van de liveblog

Tot zover deze liveblog van dinsdag 5 juli. Al het nieuws omtrent de acties tegen het stikstofbeleid kun je natuurlijk blijven volgen op onze website en app.
23:02

Waarschuwingsschoten politie in Heerenveen

De politie heeft dinsdagavond meerdere schoten gelost. Dit gebeurde bij de op- en afrit van de A32 bij Heerenveen. Toen trekkers de A32 op wilde rijden besloten politieagenten de demonstranten te blokkeren. Omdat de boeren volgens de politie door de blokkade heen wilden rijden voelden agenten zich genoodzaakt om meerdere een waarschuwingsschoten te lossen. De politie heeft drie verdachten aangehouden.
© Noordernieuws
22:34

Noodbevel voor industrieterrein Heerenveen

Er geldt een noodbevel voor het industrieterrein IBF in Heerenveen, in ieder geval tot woensdag. Burgemeester Van der Zwan heeft het afgegeven om nieuwe blokkades van distributie- en logistieke centra te voorkomen. Met het noodbevel kan de politie ingrijpen om escalatie te voorkomen. Ook kunnen mensen weggestuurd worden als die instructies niet opvolgen.
Op het IBF waren dinsdag meerdere blokkadeacties. Zo werd het distributiecentrum van de Lidl opnieuw geblokkeerd, maar ook die van de SPAR. Bij een ontruimingsactie door de ME zijn maandag drie mensen aangehouden. De ME moest traangas inzetten.
De politie in actie in Heerenveen © Noordernieuws
21:09

Kleine protesten bij Oosterwolde en St.-Annaparochie

In Oosterwolde hebben boeren met trekkers gedemonstreerd bij het gemeentehuis, waar het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf werd geïnstalleerd.
Ook in St. -Annaparochie zijn nog actievoerders in actie. Bij een groothandel voor groente- en fruit worden op dit moment alle toegangswegen geblokkeerd door demonstranten.
Verder was bij de bij de SPAR in Heerenveen protest. Bij het distributiecentrum daar is de ME opnieuw in actie gekomen. Na enige weerstand besloten de meeste boeren en andere actievoerders het terrein te verlaten. De ME hoefde geen geweld in te zetten.
20:15

Kijk hier naar een samenvatting van de boerenprotesten in de afgelopen dag

Een samenvatting van de boerenprotesten in de afgelopen dag
19:35

Prinses Margrietkanaal weer vrijgegeven

Het Prinses Margrietkanaal is weer vrijgegeven door protesterende boeren. Die stonden met trekkers op de brug bij de Gaarkeuken, waardoor de hoofdvaarweg tussen Lemmer en Delfzijl dicht was.
De boeren hebben ruim 36 uur op de brug gestaan. Net na 18.00 uur verlieten ze de plek. De scheepvaart kan nu weer over de vaarweg.
18:10

De boeren bij het distributiecentrum in Heerenveen zijn vertrokken

De boeren die vandaag opnieuw het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen hadden geblokkeerd, zijn vertrokken. Er was tot het einde van de middag ME aanwezig in de buurt van het centrum.
Boeren verlaten het terrein van het distributiecentrum in Heerenveen © Kappers Media