Bezorgdheid bij omwonenden van mogelijk nieuw asielzoekerscentrum in Leeuwarden

Asielzoekers (archiefbeeld) © ANP
Tientallen omwonenden van het mogelijke nieuwe asielzoekerscentrum in Leeuwarden kwamen maandag af op een informatiebijeenkomst.
De bewoners van de Mr. P.J. Troelstraweg deelden veel angsten, zorgen en vragen met het COA, wethouder Nathalie Kramers en burgemeester Sybrand Buma. Diverse raadsleden spraken met de wijkbewoners. "Ik heb meerdere keren gehoord dat er zorgen zijn dat het azc zo dicht bij de vliegbasis komt", zegt Carlijn Niesink van de ChristenUnie. "Die zorg leeft ook bij ons in de fractie. Wat doet dat bijvoorbeeld met de kinderen?"

Tien mensen per woning

Het plan is dat er 45 woningen komen voor 450 mensen. "Dat zijn dus tien mensen per woning. Hoe menselijk is dat? Daar gaan we ook naar kijken." Haar partij vindt het wel goed dat Leeuwarden opvang verzorgt. "We zien het liever kleinschaliger, dat doet meer recht aan de mensen."
Ook Jan Willem Tuininga van de FNP hoorde bezorgdheid bij wijkbewoners. "De grootste zorg is dat er teveel mensen komen op een te kleine locatie. Er komt een dorp met de omvang van Lekkum op zo'n klein stukje grond. Dat dat onrust geeft, snap ik wel."
Verslaggever Ilona de Vries was bij de bijeenkomst
Corina Dekens van het COA zegt dat ze het azc graag wil realiseren. "Dat gaan we zorgvuldig doen, ook met de omgeving."
De raad van Leeuwarden praat woensdag over de komst van het nieuwe azc.