Dit is waarom vissers de havens blokkeerden

Garnalenvissers zijn bang voor hun toekomst als de stikstofmaatregelen van het Rijk doorgaan. Met ingang van 1 januari mogen ze niet meer uitvaren als ze geen grote investering voor stikstofreductie aan boord doen.
Net als de boeren hebben de vissers ook te maken met de maatregelen die genomen moeten worden om de uitstoot van stikstof te verlagen. Ze moeten voor 1 januari 2023 voor 75.000 euro een stikstofverlagende installatie in het schip laten inbouwen. Anders krijgen ze geen natuurvergunning en dan mogen ze niet vissen.
De blokkades waren maandagochtend in de havens van Lauwersoog en Harlingen. Daardoor werden de veerboten naar Schiermonnikoog en Terschelling en Vlieland getroffen, en dus ook de mensen en het vervoer op die boten. In de loop van de dag werden de blokkades weer opgeheven.
Woordvoerder Johan Seepma van de Friese garnalenvissers maakt zich grote zorgen over de toekomst. "Op 1 januari 2023 is onze natuurvergunning afgelopen. Met dit stikstofbeleid krijgen we geen nieuwe vergunning. Dan mogen al deze schepen die hier liggen, de haven niet meer uit "

In Lauwersoog ging de haven op slot nadat de eerste boot naar Schiermonnikoog was vertrokken. Dan kon de melktransportwagen nog wel op het eiland komen. Zo zouden de boeren geen schade hebben door de vissersactie.
Visser in Lauwersoog
De brug in de schutsluis van Lauwersoog is ook een tijdje afgesloten geweest voor autoverkeer. De brug stond permanent omhoog. Hij kon niet dicht omdat er schepen lagen.
Nul stikstofuitstoot redden we niet, ook niet met schone motoren.
Seepma ziet net als de boeren niets in de stikstofplannen van het kabinet. Volgens de nieuwe plannen zouden de vissers nul stikstof mogen uitstoten, omdat ze in Natura 2000-gebied mogen vissen, zo zegt Seepma. "Dat redden we nooit, ook niet met schone motoren."
Ammoniak uit zee?
Hij verwijst verder naar emeritus-hoogleraar Han Lindeboom. Die is gepromoveerd op stikstof en heeft kritiek op het RIVM-model. De overheid rekent namelijk ammoniak uit zee ook mee en dat klopt niet, volgens de professor.
Het Rijk geeft toe dat dat gedaan is als correctiefactor en dat dat niet gebaseerd is op ammoniak uit zee. Wat er nu precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Minister Van der Wal heeft eerder ook al gezegd dat de kaarten een indicatie geven.
Nieuwe berekening
De vissers willen nu een nieuwe berekening van het grote gebied. Seepma: "Vanaf binnen de Waddenzeedijk tot aan de grote vaarroutes van schepen is allemaal Natura 2000-gebied. We laten ons bedrijf niet kapot maken. Er moet wat gebeuren, want per 1 januari worden onze visgronden ons afgenomen."

Zoals het nu lijkt, zit er voor de vissers voorlopig niets anders op dan de investering te doen. Die komen uit op 75.000 euro per schip. Met deze hoge brandstofprijzen is dat niet haalbaar, aldus Seepma. En de grote installatie past niet in veel schepen, qua veiligheid en stabiliteit.
Volgende week hebben de vissers overleg met Friese statenleden.
Johan Seepma