liveblog | 5 juli

Charges van de ME en havens geblokkeerd: kijk hier terug op de actiedag van boeren en vissers

  • Actievoerders blokkeerden distributiecentra van supermarkten in Sneek, Drachten en Heerenveen;
  • De Mobiele Eenheid greep in bij de blokkades in Sneek en Heerenveen
  • Het Prinses Margrietkanaal was dicht voor schepen doordat boeren met trekkers op een brug staan;
  • Door blokkades in de havens van Harlingen en Lauwersoog waren de meeste Friese Waddeneilanden onbereikbaar;
  • De meldkamer in Drachten riep mensen op om alleen 112 te bellen bij gevaarlijke of levensbedreigende situaties;
  • Op meerdere plekken in Fryslân stonden trekkers langs de weg.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen

Bijgewerkt: 5 juli, 00:30
maandag 4 juli
00:29

Tot zover

Wij houden ermee op. Al het nieuws aangaande de acties tegen het stikstofbeleid kun je uiteraard volgen op onze website en app.
23:03

Heerenveen: ME grijpt in

De Mobiele Eenheid grijpt nu ook in bij het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen. Ondanks meerdere waarschuwingen weigert een groep actievoerders daar weg te gaan.
Er wordt traangas ingezet omdat de ME door de actievoerders wordt bekogeld.
© Omrop Fryslân
22:38

'Nog honderden mensen bij distributiecentrum Lidl'

Veel actievoerders hebben geen gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om weg te gaan bij het distributiecentrum van de Lidl in Heerenveen.
Volgens verslaggever Hayo Bootsma gaat het om een paar honderd man. Er staan ook nog veel trekkers, al zijn er wel een paar weggereden. Mogelijk komt de ME ook hier nog in actie.
20:34

ME in actie in Sneek

De ME is in actie gekomen bij de blokkade van het distributiecentrum van supermarkt Poeisz in Sneek. Boeren blokkeren al de hele dag het distributiecentrum uit onvrede over het stikstofbeleid van het kabinet.
De ME bij het industrieterrein © Noordernieuws
20:23

Boeren in gesprek met burgemeester Veenstra

In De Fryske Marren heeft een delegatie van de boeren maandag een gesprek gehad met burgemeester Fred Veenstra. Volgens beide partijen was het een goed gesprek.
Veehouder Wybe Alterburg was een van de mensen die daarbij mocht zijn. De boeren hebben de gemeente de vraag gesteld hoe ze in de stikstofkwestie staan. De gemeente heeft aangegeven dat het zal proberen om het Friese stikstofplan in Den Haaf aan het voetlicht te brengen.
De boeren zullen na de zomer in gesprek met de nieuwe wethouder in de gemeente over de kwestie.
19:36

Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht

Persbureau ANP meldt dat de Afsluitdijk dicht is in de richting van Noord-Holland. Dit zou komen door acties van boeren. Op foto's is te zien dat een groep van meerdere auto's de weg blokkeert.
De pier bij Holwerd is ook een tijd geblokkeerd geweest, maar die blokkade was al snel weer voorbij.
Blokkade Afsluitdijk © CAMJO Media
18:09

Gemeenten laten ultimatum los

De Friese gemeenten zijn op dit moment met de politie in overleg over hoe ze de blokkades van de boeren het beste kunnen beëindigen. Eerder communiceerde de gemeente Súdwest-Fryslân dat de trekkers bij het distributiecentrum van de Poiesz in Sneek daar om 18:00 uur weg moesten zijn. Volgens de gemeente was dit geen harde richtlijn. Ze willen daarmee zeggen dat er grenzen zijn aan het protest.
17:54

Kijk hier naar ons overzicht van de boerenactiedag

De boerenactiedag in beeld
17:48

'Jonge boeren zetten plannen in de ijskast'

Bij het Nederlands Agragisch Jongeren Kontakt (NAJK) zien ze dat veel bedrijfsovernames voorlopig niet doorgaan. Door de stikstofplannen van het kabinet zijn banken terughoudend met het financieren van zulke bedrijfsovernames, dat zegt Eke Folkerts van de NAJK.
Folkerts ziet dat veel jongeren hun plannen in de ijskast zetten en dat geldt dan niet alleen voor hun ambities in de agrarische sector. "Jonge ondernemers hebben ook plannen met het huishouden. Dat ze bepaalde stappen zetten in de privésfeer als ze in een boerderij komen, aan kinderen beginnen bijvoorbeeld."
De NAJK vindt het geen goed idee om geld te steken in het uitkopen van oudere boeren. "Je steekt grof gezegd geld in een ouderenwoning, terwijl je ook geld in innovatie kunt steken. Dan blijft het geld in de sector en maak je een mooie slag voor de natuur."
Eke Folkerts
16:44

Nu al 'kleine gaatjes' bij de supermarkt in Damwâld

Door de blokkades van distributiecentra door de boeren, zouden de schappen in de supermarkt weleens leeg kunnen raken. In Damwâld maken ze zich daar nog niet erg druk over. Supermarktmanager Durk de Boer van de Albert Heijn in het dorp zegt: "Je kunt er toch niets aan doen en ik begrijp de boeren eigenlijk ook wel."
Tegelijkertijd stelt hij dat langere blokkades wel gevolgen zullen hebben voor de voorraden. "We hebben er wat rekening mee gehouden, maar je weet niet hoe het de komende dagen gaat. Vooral de schappen met lang houdbare producten, frisdrank en chips zullen wel enigszins leeglopen. Je ziet nu al wat kleine gaatjes."
16:14

'Blokkade Sneek moet om 18:00 uur voorbij zijn'

De blokkade bij het distributiecentrum van een supermarkt in Sneek moet op zijn laatst om 18:00 uur zijn opgeheven. Dat stelt het college van Súdwest-Fryslân. Of de boeren van plan zijn zich aan het ultimatum te houden en wat er gebeurt als ze zich daar niet aan houden, is niet bekend.
De boeren blokkeren het centrum om ervoor te zorgen dat er lege schappen in de supermarkt komen. Zo willen ze laten zien wat de situatie zou zijn als het stikstofbeleid van het kabinet wordt doorgezet, stellen de actievoerders.
15:22

Tweebaksmarkt afgesloten, tractoren bij de Oldehove

De politie heeft de Tweebaksmarkt in Leeuwarden afgesloten om te voorkomen dat de boeren die door Fryslân rijden naar het provinciehuis komen. Ondertussen staat een groep van twintig trekkers op het plein bij de Oldehove.
© Kappers Media
15:10

"Bemiddeling Remkes alleen om de boel rustig te houden"

Het is een zwaktebod dat Rutte zelf niet het gesprek aangaat met de boeren over de stikstofcrisis, maar dat Johan Remkes naar voren wordt geschoven. Dat zegt Trienke Elshof van boerenorganisatie LTO. Remkes heeft wel goede dingen gezegd, zegt ze, maar hij heeft geen draagvlak. En als er geen ruimte is, wat is er dan te onderhandelen?
Trienke Elshof LTO Noord © Omrop Fryslân. Gerrit de Boer
Trienke Elshof over Remkes
LTO Noord wil dat er iemand komt die wat te bieden heeft om dingen wel te kunnen doen. Het is niet zo dat boeren geen stikstof willen reduceren. Daar is wel ruimte voor nodig. , Zonder 'wisselgeld' zijn de onderhandelingen alleen maar gericht op de boel rustig te houden. "Dan is het belang niet meer ons belang", zegt Elshof.
14:39

Dit is waarom vissers de havens blokkeerden

Garnalenvissers zijn bang voor hun toekomst als de stikstofmaatregelen van het Rijk doorgaan. Met ingang van 1 januari mogen ze niet meer uitvaren als ze geen grote investering voor stikstofreductie aan boord doen. Net als de boeren hebben de vissers ook te maken met de maatregelen die genomen moeten worden om de uitstoot van stikstof te verlagen.
Blokkade fan de haven fan Lauwerseach © Kappers Media
14:32

Verkeersoponthoud op Afsluitdijk door langzaam rijdende trekkers

Op de Afsluitdijk staat het verkeer in de richting van Fryslân zo goed als stil. Rijkswaterstaat bevestigt dat het gaat om een file die veroorzaakt werd door tractoren die met een slakkengang richting Fryslân rijden.
In de loop van de middag was de langzaamaanactie afgelopen en kon het verkeer weer met de gebruikelijke snelheid zijn weg vervolgen.
File by Koarnwertersân © Google Maps
14:14

Boeren stonden uur lang bij vestiging FrieslandCampina in Gerkesklooster

Tientallen trekkers zijn aan het begin van de middag samengekomen bij de vestiging van FrieslandCampina in Gerkesklooster. Ze blokkeerden daar de ingang van het terrein. Inmiddels is de blokkade weer opgeheven.
Trekkers bij FrieslandCampina in Gerkesklooster © Noordernieuws
13:45

Friese CDA-leider Douwstra: "Regering moet opnieuw om de tafel"

De Friese CDA-leider Friso Douwstra kan zich vinden in de kritiek die regionale bestuurders afgelopen weekend hebben geuit in de richting van de CDA-partijtop over de aanpak van de stikstofcrisis. "Zo kan het niet. In Fryslân waren we aardig onderweg met oplossingen en gebiedsgerichte aanpak", zegt Douwstra.
Op een speciale bijeenkomst kregen partijleider Wopke Hoekstra en Kamerlid Derk Boswijk flink kritiek van de achterban. Douwstra was er niet bij, maar begrijpt het wel. Volgens hem moet de regering terug naar de tekentafel met de stikstofmaatregelen. "Het valt volledig verkeerd. Niet alleen in de sector, mijn partij of Fryslân, maar in de hele gemeenschap."
Friso Douwstra © Omrop Fryslan
13:05

Met name schoolkinderen getroffen door blokkade Harlingen

Er zijn veel schoolkinderen bij de mensen die getroffen zijn door de blokkade van de haven van Harlingen, eerder vanochtend. Ze wilden op schoolkamp of werkweek naar Vlieland of Terschelling.
Rederij Doeksen had mensen geadviseerd om niet meer naar Harlingen te komen, maar voor heel wat mensen kwam dat advies te laat.
Zo beleefde Harlingen de blokkade van de haven
De haven van Harlingen is intussen weer open, en de veerboten varen weer. Rederij Doeksen heeft de dienstregeling aangepast. Actuele boottijden zijn te vinden op de website van Doeksen.
12:39

Meldkamer: Bel alleen 112 bij gevaarlijke of levensbedrijgende situaties

De meldkamer van Noord-Nederland in Drachten roept op in verband met de boerenprotesten terughoudend te zijn met het bellen naar noodnummer 112. "In verband met de boerenprotestacties het verzoek alléén 112 te bellen wanneer er zich gevaarlijke en/of levensbedreigende situaties voordoen", zo schrijft de meldkamer op twitter.
Een woordvoerder laat weten dat de meldkamer de telefoontjes nog wel aan kan. Bij eerdere boerenprotesten waren er meer mensen die belden, omdat er toen wegen geblokkeerd werden door trekkers. Zulke situaties zijn niet bedoeld voor 112, zegt een woordvoer van de meldkamer.
Op dit moment valt het mee met de blokkades op de weg. Op de N31 bij Marsum staat het verkeer stil in de richting van Leeuwarden.
De meldkamer in Drachten beantwoordt noodoproepen voor politie, veiligheidsregio (brandweer) en ambulancezorg in Friesland, Groningen en Drenthe.
12:11

Haven Harlingen weer open

De haven van Harlingen is weer open voor scheepvaartverkeer. Dat meldt verslaggever Lennard Geerts in de haven. "Zodra de haven weer vrij is, komt alles weer op gang."
© CAMJO Media
Sommige mensen die met de boot wilden, hebben een andere oplossing gevonden. zegt Geerts. Een watertaxi bijvoorbeeld. Maar de meesten moesten wachten.
Deze mensen wilden in Harlingen op de boot stappen.
12:11

Distributiecentrum Poiesz Sneek afgesloten

Het distributiecentrum van de Poiesz in Sneek is ook geblokkeerd. Boeren hebben trekkers en een vrachtwagen voor de ingang van het centrum gezet.
De sfeer is gemoedelijk. Mensen staan op straat, vertelt verslaggever Hayo Bootsma. Het distributiecentrum heeft drie ingangen. Alle drie zijn geblokkeerd met tractoren of vrachtwagens. In het begin van de straat liggen balen kuil op straat zodat er geen groot verkeer langs kan.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Aan de achterkant is de situatie wel wat chaotisch. Aan de ene kant wordt gebouwd. Er staat een kraan met vrachtauto's die materiaal aanleveren. Aan de andere kant wordt de weg geblokkeerd voor het distributiecentrum van de Poiesz.
Verslaggever Hayo Bootsma in Sneek
12:07

Burgemeester Terschelling: "De veerdienst is onze levensader"

In de haven van Harlingen wachten veel reizigers die naar Terschelling hadden gewild. Het is ook de tijd van schoolreisjes, daarom staan er veel kinderen. "We zitten nu al heel lang te wachten, maar we vermaken ons wel", zegt een van de kinderen.
Buiten de terminal staat het ook vol, en niet alleen met reizigers. Veel Harlingers zijn naar de haven gekomen om de blokkade te bekijken.

Levensader geblokkeerd

Burgemeester Caroline van der Pol vindt de situatie ook jammer voor kinderen en vakantiegangers. "Maar je hebt natuurlijk ook mensen die voor een medische behandeling of een uitvaart naar de wal moeten. De veerdienst is onze levensader en dat is nu geblokkeerd."
Reizgers en direkteur Doeksen Dirk Spoor
11:53

Waddengemeenten regelen noodvervoer voor mensen met medische spoedafspraak

De gemeente Terschelling zet vandaag een watertaxi in voor eilanders die een medische spoedafspraak hebben op het vasteland. Vlieland zegt per geval te bekijken hoe vervoer over het water geregeld kan worden als er een medische noodzaak is. Dat laten beide Waddengemeenten weten, nu er geen veerdiensten mogelijk zijn door de blokkade van de haven in Harlingen. Het is volgens Harlingen niet bekend hoelang de blokkade nog gaat duren.
Mensen die in Harlingen zijn en naar de eilanden hadden gewild, kunnen voorlopig terecht in verschillende hotels en restaurants in de stad.
11:17

Op basisscholen in Noardeast-Fryslân doen kinderen mee aan de acties

Op twee scholen, in Ee en Westergeest, doen kinderen mee aan de acties van boeren tegen het stikstofbeleid. Veel schoolkinderen komen met laarzen, klompen of een overall op school.
Skoalbern komen in overall en op klompen op school
10:48

Zo vormden de vissersboten in Harlingen een blokkade (Bron: webcam-harlingen.nl)

Timelapse van de blokkade van vissersboten in Harlingen
10:27

Blokkade van vissersboten bij Lauwersoog is opgeheven

De vissersboten die de haven van Lauwersoog sinds zondagavond geblokkeerd hadden, zijn weggevaren. Dat betekent dat de haven weer open is voor scheepvaart.
Blokkade haven Lauwersoog weer opgeheven © Vesselfinder
09:43

Tientallen trekkers blokkeren ingang distributiecentrum in Drachten

Trekkers bij een distributiecentrum van Aldi in Drachten © Noordernieuws
Maandagochtend vroeg reden tientallen trekkers naar het distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten. Er kunnen daar geen vrachtwagens meer komen om te lossen.
09:35

Reizigers die naar Vlieland wilden reizen, kunnen terecht in hotels en restaurants

"Een aantal horecagelegenheden in Harlingen is open voor gestrande reizigers", schrijft de gemeente Vlieland op Twitter. "Reizigers zijn van harte welkom in de hotels Anna Caspari, Zeezicht en 't Heerenlogement. Een aantal horecagelegenheden aan de Groote Bredeplaats is ook geopend."
09:21

Trekkers blokkeren Prinses Margrietkanaal

Met zo'n twintig trekkers blokkeren boeren een brug bij Gaarkeuken in de provincie Groningen, over het Prinses Margrietkanaal. Daardoor kan er op die plek geen scheepvaartverkeer door het kanaal. Het kanaal is een van de belangrijkste vaarwegen van Noord-Nederland.
09:05

Doeksen: Kom niet naar Harlingen

Rederij Doeksen adviseert passagiers om niet naar Harlingen te komen. De haven is afgesloten door vissers. Veerboten kunnen niet bij de terminal komen.
"Dit betekent dat onze schepen niet kunnen varen. Inwoners en toeristen kunnen dus niet van de eilanden af. Ook reizen naar de eilanden toe is onmogelijk op dit moment", meldt de rederij.
Inmiddels wordt duidelijk dat de veerdienst tussen Den Helder en Texel weer kan varen. Vissers hadden eerder op de dag de haven van Den Helder afgesloten. De veerboot kon er daar ook niet door.
08:44

Boeren op Centrale As bij Dokkum

Boeren rijden met trekkers over de Centrale As. Bij Dokkum zijn ze de weg op gegaan. In het hele land zijn plannen om op snelwegen actie te voeren tegen het stikstofbeleid. Eerder op de ochtend was daar nog niet zoveel van te merken, maar volgens plannen die online besproken worden, kan het later vandaag nog wel druk worden.
In appgroepen communiceren boeren met elkaar, vooral op de berichtendienst Telegram. In alle twaalf provincies zouden acties komen van boeren die met trekkers op rijkswegen willen rijden. Er is geen centrale regie, dus het is niet duidelijk hoe dat precies zal uitpakken.
08:42

Doeksen: "Als het zo doorgaat, moeten de boten terug naar Terschelling"

Als het zo doorgaat, kunnen geen nieuwe passagiers aan boord komen om naar de eilanden te varen. Dat zegt directeur Dirk Spoor van rederij Doeksen tegen Omrop Fryslân.
De veerboten kunnen niet bij de terminal komen waar ze normaal gesproken aanleggen, door een blokkade van vissers. De snelboot ligt nu op een andere plek. Via een grote loopplank zijn de passagiers van boord gegaan.
"Wie er vanaf wilde, kon er af. Maar niet iedereen wilde dat. We zijn met de snelboot terug naar Terschelling gevaren, om de mensen die terug wilden, weer naar het eiland te brengen."

Terugkeren

Spoor zegt dat de autoveerboot zal proberen om op dezelfde plek aan te meren. Echter, auto's kunnen op die plek niet van boord. "Als het zo doorgaat, moeten de boten terug naar de eilanden."
De blokkade heeft een grote gevolgen voor de eilanden, zegt Spoor. "Er zijn mensen die naar het ziekenhuis moeten. Er moet vracht naar de eilanden. De effecten zijn groot."

Waddeneilanden onbereikbaar

Niet alleen de veerboten naar Terschelling en Vlieland hebben last van de blokkades. De veerboten naar Texel en Schiermonnikoog varen ook niet, door blokkades van vissers. Alleen de veerboot naar Ameland vaart nog.
Luister naar direkteur Dirk Spoor van rederij Doeksen
08:34

Trekkers op de weg bij Dokkumer Nieuwe Zijlen

Op de weg van Engwierum naar Dokkumer Nieuwe Zijlen staan tientallen trekkers opgesteld, met spandoeken en vlaggen. De eersten zijn daar zondag al gekomen. Volgens streekomroep RTV NOF zijn de kinderen van de basisscholen in de regio opgeroepen om maandag in overall en op laarzen of klompen naar school te komen.
Trekkers bij Dokkumer Nieuwe Zijlen © Kappers Media
08:28

Dit is hoe vissers de haven Lauwersoog platleggen

In Lauwersoog kan geen enkele boot de haven nog in of uit. Dit is hoe ze de haven vanochtend blokkeerden:
De haven fan Lauwersoog is afgesloten
08:27

In Dearsum staan trekkers op de rotonde

Op een rotonde bij Dearsum staan langs de kant van de weg trekkers opgesteld. Zij staan niet op de weg omdat ze het verkeer van en naar Sneek niet willen blokkeren. "Wij doen dit om te laten zien dat we het niet eens zijn met de politiek in Den Haag", zegt een van de boeren.
Het doel van de protesten is duidelijk, zegt hij: "Wij hopen te bereiken dat dit hele stikstofplan van tafel gaat."
Boeren op de rotonde bij Dearsum © Omrop Fryslân
08:12

Lange file van vrachtwagens bij distributiecentrum Heerenveen

Er staan steeds meer vrachtwagens stil bij het distributiecentrum in Heerenveen. Van boven is te zien dat het een lange file wordt.
Dronebeelden blokkade distributiecentrum in Heerenveen
08:05

Haven van Harlingen dicht, mensen kunnen niet van veerboot af

Haven Harlingen is afgesloten
De haven van Harlingen is afgesloten door vissersboten. De veerdienst van rederij Doeksen kon daardoor niet aanleggen en ging op zoek naar een andere plek om aan te leggen.
07:58

De boot van Schiermonnikoog vaart terug naar het eiland

07:43

Haven Harlingen afgesloten

Vissers hebben de haven van Harlingen geblokkeerd. Meerdere schepen liggen stil voor de ingang. Daardoor kunnen andere schepen de haven nu niet meer in of uit.
De aankomende veerboot Tiger van Doeksen kon er door de blokkade in de haven niet langs.
De veerdienst van en naar Texel in Den Helder is ook geblokkeerd door schepen.
"Vanuit de visserij is dit een actie om ook de boeren te steunen. We zitten in hetzelfde schuitje", zegt een actievoerende visser.
07:38

Vertegenwoordiger Friese garnalenvissers: "Wij hebben nu alles dicht, ook de brug staat omhoog"

© Kappers
Garnalenvissers in Lauwersoog voeren op dit moment actie in de haven. Dit ook in verband met de stikstofproblematiek en uit solidariteit met boeren en vrachtwagenchauffeurs. De vissers hebben ook te maken met de maatregelen die genomen moeten worden om de uitstoot van stikstof te verminderen.
Maar volgens Johan Seepma is er op de Waddenzee en langs de Noordzeekust geen sprake van overschrijding van de stikstofdepositie. Hij is vertegenwoordiger van de Friese garnalenvissers.
"We hebben nu alles dicht", zegt Seepma. De brug in de schutsluis van Lauwersoog staat nu ook permanent open. Er liggen schepen afgemeerd en daardoor kan het bewegende deel van de brug niet naar beneden.
Hij ziet, net als de boeren die protesteren, niets in de stikstofplannen van het kabinet. Volgens de nieuwe plannen zouden de vissers niets meer mogen uitstoten, omdat ze in Natura 2000-gebied vissen, legt hij uit. "Niets uitstoten, dat is onmogelijk."
Vissers bij Lauwersoog
"We hebben nu alles dicht", zegt Seepma. De brug in de schutsluis van Lauwersoog staat nu ook permanent open. Er liggen schepen afgemeerd en daardoor kan het bewegende deel van de brug niet naar beneden.
Hij ziet, net als de boeren die protesteren, niets in de stikstofplannen van het kabinet. Volgens de nieuwe plannen zouden de vissers niets meer mogen uitstoten, omdat ze in Natura 2000-gebied vissen, legt hij uit. "Niets uitstoten, dat is onmogelijk."
07:35

Prinses Margrietkanaal dicht door blokkade op brug

Het Prinses Margrietkanaal is dicht voor het scheepsverkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er staan trekkers op de brug bij Gaarkeuken in de provincie Groningen. Die kan nu niet omhoog. Het is een lage brug, waar schepen ook niet onderdoor kunnen varen.
07:08

Boeren voor dag en dauw al onderweg

Nog voor het eerste daglicht waren er al boeren met trekkers onderweg. Met trekkers zijn ze naar Drachten gereden, om het distributiecentrum van de Aldi te blokkeren. Daar kan het verkeer er nu niet langs.
Boeren gingen vroeg de weg op
06:32

Trekkers gesignaleerd op de A7 bij Drachten

Op de A7 bij Drachten zijn trekkers op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerster is er geen sprake van blokkades en zijn er nog geen files ontstaan. "Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg", aldus de woordvoerster.
06:23

Boeren blokkeren distributiecentrum in Heerenveen

Boeren bij een distributiecentrum in Heerenveen © Omrop Fryslân
Er staan tientallen trekkers voor het distributiecentrum van de supermarkt Lidl in Heerenveen. Het was de bedoeling om alleen het distributiecentrum te blokkeren, maar met de vrachtwagens die op en aan rijden is de straat nu toch dicht.
Eén van de deelnemers van het protest vertelt waarom hij actie voert. Hij is geen boer maar iemand die bomen rooit. "Ik vind dit een waanzinnig beleid. Complete boerengezinnen die meerdere generaties een boerderij hebben. Boeren wordt het onmogelijk gemaakt."
Zelf zit hij niet in de sector, maar hij denkt dat andere sectoren in de toekomst ook te maken zullen krijgen met het stikstofbeleid. "Ik wil het voor zijn. Vandaag de hele blijven wij hier staan."
06:00

Welkom bij dit liveblog

Goedemorgen. Voor vandaag staan er acties van de boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet op stapel. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de acties en de gevolgen daarvan.