Verbinding door samen te eten in sociale eetkamer van Anne-Famkes Pleats

Maaltijd in een huiskamerachtige setting © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Een keer per maand komen er vluchtelingen vanuit het azc in Sint Annaparochie, Friezen en familieleden van Wini Weidenaar en Jori Bottema samen om te eten. Deze 'Sociale Eetkamer' in Anne Famkes Pleats - aan de Ie tussen Stiens en Burdaard - zorgt voor verbinding en begrip.
Het is een bont gezelschap van Friezen, familieleden en asielzoekers uit het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie dat woensdag plaatsnam in de eetkamer van Anne Famkes Pleats.
Een ex-collega van eigenaar Wini Weidenaar werkt in het azc en heeft vier bewoners uitgekozen. Zij staan al te wachten als Wini Weidenaar ze met de auto ophaalt. Op dat moment weten ze nog niet wat ze gaan doen of waar ze naartoe gaan.
Als ze naar Anne Famkes Pleats rijden, vertelt Wini ze dat ze een diner krijgen en dat ze hier niks voor hoeven te doen. "Juist niks" zegt Wini. "Het is juist de bedoeling dat ze worden verwend."
Als je iets voor een ander kunt doen, moet je dat niet laten. Als iedereen zoiets zou doen, zou de wereld misschien iets mooier zijn.
Wini Weidenaar
Wini Weidenaar is geïnspireerd door haar moeder die soms mensen bij zich huis uitnodigt om mee te eten. "Wij hebben een hele grote boerderij. Wij hebben de ruimte, we hebben de gelegenheid en ik hou van mensen. Als je iets voor een ander kunt doen moet je dat niet laten. Als iedereen zoiets zou doen, zou de wereld misschien een stukje mooier zijn."
Reportage over de maaltijd bij Anne-Famkes Pleats
Wini en haar man Jori Bottema hebben de boerderij in 2019 gekocht en verbouwd. Ze wonen hier zelf, samen met hun dochter Anne-Famke met veel plezier. Maar dat is niet genoeg: ze willen de mooie boerderij en het mooie plekje aan de Ie met zoveel mogelijk mensen delen. Een van hun initiatieven is de sociale eetkamer.

Geen winst maken

Mensen in en uit de buurt van het dorp kunnen zich opgeven om mee te eten. Ze betalen dan een klein bedrag en krijgen daar een driegangendiner voor terug. Het eten voor de vluchtelingen wordt betaald door het azc. Volgens Wini is het niet de bedoeling dat er winst wordt gemaakt. "Natuurlijk hebben wij wat kosten, want we moeten toch de ingrediënten voor het eten kopen. Maar we willen geen winst maken."
Tjeerd Kramer uit Burgum bereidt het eten. Hij werkt in het Groninger ziekenhuis UMCG en daarvoor was hij instellingskok. "Dan ben je niet echt een kok hoor, maar ik vind het wel een leuke hobby." Kramer las op Facebook over het initiatief van Jori en Wini en meldde zich bij Anne Famkes Pleats. "Een prachtig initiatief. En met het koken van deze maaltijden kan ik ook nog iets bijdragen, en dat vind ik hartstikke mooi."
Aardbeifeestje: het nagerecht met kwarktaart en aardbeien © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Naast de sociale eetkamer willen Jori en Wini meer doen voor mensen die het moeilijk hebben. "Wij bouwen nu aan een bed&breakfast-kamer. Die willen we als bed- en ontbijtkamer verhuren, maar we willen deze kamer ook een keer per maand cadeau doen aan mensen die dit nodig hebben. Mensen die het moeilijk hebben en er even uit moeten, maar dit niet kunnen betalen."
Regelmatig zijn er kleine of grotere evenementen op Anne Famkes Pleats. "Daar vragen wij geen geld voor, want iedereen moet hierheen kunnen. Mensen kunnen wel vrijwillig een bijdrage geven en het grappige is, dat dit vaak meer oplevert als waar we de mensen voor hebben ingehuurd om vragen."
It's great! These people build a bridge of understanding and love. So, actually it is lovefood.
Een van de vluchtelingen
De gasten die woensdagavond mee-eten, zijn stuk voor stuk positief, Het eten is verrukkelijk, maar belangrijker is misschien wel de verbinding die de mensen voelen. Een van de vluchtelingen die goed Engels spreekt: "It's great! These people build a bridge of understanding and love. So, actually it is lovefood."
De reportage over de sociale eetkamer op Anne Famkes Pleats is zondag 3 juli te horen in ons radioprogramma Buro de Vries, van 11.00 tot 12.00 uur.