Veel animo voor Keti Koti om afschaffing slavernij te herdenken

Chef Reitse Spanninga maakte heri heri © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Zoete aardappel, bakbanaan, cassave en bakkeljauw zijn belangrijke ingrediënten voor heri heri. Belangstellenden konden vrijdag gratis een portie ophalen in Leeuwarden in het kader van Keti Koti.
Met deze feestdag vol dans, muziek en poëzie wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht, dat was op 1 juli 1863.
Het feest wordt sinds vorig jaar ook in Fryslân gevierd. Toen waren er 500 mensen bij de corona-editie. Dit jaar zijn er twee keer zoveel mensen. "Iedereen is enthousiast en we hebben geweldige artiesten. Het swingt de pan uit", zegt de organisatie. "Een dwarsdoorsnede van Fryslân komt hierheen."
Het gerecht heri heri is gemaakt door kok Reitse Spanninga. "Het is een maaltijd die de slaven kregen op de plantages, het was een voedzame maaltijd." Aan het traditionele recept heeft hij ook wat Reitse-fantasie toegevoegd. "Wat ingemaakte komkommer en wortel en ik heb het wat pittig gemaakt."
Verslaggever Earryt Sijens was bij Keti Koti