Dodelijke windhoos op Ameland ontstond door toevallige factoren

Na de windhoos van 1972 © NOS
Op 11 augustus 1972 werd Camping Duinoord op Ameland getroffen door een zware windhoos. Vier mensen kwamen om het leven, honderden vakantiegangers raakten gewond. Vijftig jaar later blikt FryslânDOK met getuigen terug op een rampzalige dag.
FryslânDOK 'Dodelijke windhoos - 50 jaar na de ramp op Ameland' op TV:
Zaterdag 2 juli NPO2 15.29uur (herhaling 3 juli 13.47 uur)
Zondag 3 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Zo'n zware windhoos komt weinig voor in Nederland. De weersomstandigheden zijn interessant: hoe kon dit zomaar gebeuren? En hoe kon het dat dezelfde camping in 1992 nógmaals te maken kreeg met een grote windhoos?
Programmamaker Timo Jepkema sprak met getuigen. De windhoos van Ameland was in Nederland één van een zeldzaam zware categorie.
Windhoos Ameland - 11 augustus 1972 © Jan Andries Blaak
Tenten, caravans, een toiletgebouw, alles ging de lucht in. Helikopters brachten tientallen gewonde campinggasten naar de ziekenhuizen op het Friese vasteland. Het werd een van de grootste reddingsoperaties in de geschiedenis van de SAR.
Helikopter met verwonde mensen © NOS
"Het leek niet alsof er geschoten was op de kantine van de camping, zoveel gaten zaten er in het gebouw", vertelt Amelander Benno Hesselink. Hij werkt tegenwoordig als timmerman met een eigen klusbedrijf op Camping Duinoord.
In 1972 was Hesselink een jongetje van acht jaar en woonde hij naast de camping. "Ik zag, samen met mijn broer, een soort wasmachine op zee. Iedereen begon te rennen, wij ook."
Iets later slaat het noodlot toe. "Het was een grote chaos. Allemaal radeloze mensen liepen daar rond."
Windhoos Ameland 11 augustus 1972 © NOS
Kort maar zeldzaam krachtig was de windhoos van Ameland. En zó lokaal, dat mensen elders op het eiland niets in de gaten hadden.
Voor de toeristen die het meemaakten was het een angstige en zeer ingrijpende gebeurtenis. Toch gingen velen van hen daarna nog elk jaar terug naar Duinoord.
Windhoos Ameland 11 augustus 1972 © Jan Andries Blaak