Oekraïners bouwen ondanks verdriet toch een mooi leven op in Harlingen

Vluchteling Ludmilla Olefir voor de klas © Omrop Fryslân
Hoe herpak je jezelf en geef je een draai aan je nieuwe leven? 36 Oekraïners vluchtten naar Harlingen en belandden daar in de tijdelijke opvang in Maritieme Academie. Intussen hebben ze allemaal een huis en een baan.
Ludmilla Olefir en Elena Shevel vluchtten apart van elkaar uit Oekraïne. Ludmilla met haar dochter en Elena met haar jongste dochter. Haar oudste dochter woonde hier al bij haar vriend, die uit Harlingen komt. Ludmilla komt bij een vriend terecht waar ze een keer in Oekraïne voor werkte, als vertaalster.

Contacten

Met behulp van nieuwe vrienden en instanties, zoals de gemeente en Arjen Mintjes van de Maritieme Academie, weten de vrouwen steeds meer contacten op te doen.
"Een vriend nam me bij de hand, als een klein meisje, en liet mij de stad en de mensen zien. Ik leerde iedere dag nieuwe mensen kennen en kreeg uiteindelijk via Arjen een baan aangeboden", vertelt Ludmilla.
Oekraïiners bouwen een mooi leven op in Harlingen
Ludmilla was in Oekraïne docent Engels en vertaler. Ze gaf daar les aan volwassenen, maar in Harlingen geeft ze les aan kinderen uit Oekraïne. "De Maritieme Academie heeft ons een ruimte aangeboden, zodat ik samen met Janny Walta, die hier al vrijwilliger was, kan lesgeven aan gevluchte kinderen. Ik vind dit echt heel leuk om te doen."
Het vergaat Ludmilla goed. Ze is blij dat ze kan bijdragen aan de maatschappij. "Ik probeer de kinderen wat te leren, zoals Engels, maar ook hoe de wereld werkt."

Huis geregeld

Elena is ook blij met hoe het gaat in Nederland. "Ik vind Harlingen zo mooi! De mensen hier zijn zo aardig." Blij vertelt ze dat ze twee maanden geleden van de gemeente hoorden dat ze een huis hadden geregeld. "Ze zeiden: we hebben de sleutel, jullie mogen samen kijken als jullie willen."
Ludmilla en Elena hebben elkaar pas in Harlingen ontmoet, maar wonen inmiddels met hun dochters en de moeder van Elena, die na het overlijden van hun man ook naar Harlingen is gekomen, in een huis.
Elena: "Ik voel me hier veilig en minder gestrest dan in Oekraïne. Daar had ik een druk bestaan als onderneemster en nu kom ik tot rust en word ik weer een beetje een normaal mens."
De vrouwen helpen andere vluchtelingen als vertaler. "Wij zijn hier zo goed geholpen. Dat is niet te beschrijven. Ik wil dat zoveel mogelijk terug doen."
Docent Janny Walta © Omrop Fryslân
Janny Walta is al negen jaar met pensioen, maar werkt nog altijd (vrijwillig) bij scholen en instanties, zoals de Maritieme Academie. "Ludmilla helpt me met vertalen, dat scheelt heel veel. Ik ben blij met haar. Dit gaat veel sneller dan vertalen met Google."
Walta leert ook veel van de vrouwen uit Oekraïne. "Het leven is daar heel anders. Dat is niet te vergelijken. Ik probeer er voor hen te zijn en hoop dat de kinderen zo goed mogelijk Nederlands leren. Je weet nooit hoelang ze hier blijven."