In Súdwest-Fryslân mogen inwoners hulpmiddelen voortaan houden bij verhuizing

© Shutterstock
In de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen inwoners voortaan hun rolstoel of scootmobiel meenemen als ze verhuizen. Normaal moeten hulpmiddelen bij verhuizing weer ingeleverd worden en opnieuw worden aangevraagd in de nieuwe woonplaats.
Dat dat nu niet meer hoeft komt omdat Súdwest-Fryslân zich aansluit bij het landelijke convenant voor het meeverhuizen van hulpmiddelen. Reden voor het eerdere systeem was dat elke gemeente zijn eigen regels heeft voor het vergoeden van hulpmiddelen, legt wethouder Marianne Poelman van de gemeente uit.
"De voorziening, het apparaat of hulpmiddel wordt verstrekt vanuit de gemeente. Ga je naar een ander postcodegebied, dan moet je je spulletjes weer inleveren, want je hebt het in principe in bruikleen. Dan moet je bij een nieuwe gemeente het opnieuw gaan aanvragen."

Ongemak voor inwoners

Een deel van het gebruikte spul belandt daarna in een hok en wordt niet weer gebruikt, zegt Poelman. Maar de grootste reden om het systeem te veranderen is het ongeluk voor de inwoners. "De inwoner zijn beperking zal over het algemeen niet weg zijn, dus die moet weer door al die hoepels in de nieuwe gemeente om ervoor te zorgen dat hij dat krijgt wat hij al had."
Het probleem speelt al langer, en het Rijk heeft in 2019 gezegd dat het uitgeven en meeverhuizen van hulpmiddelen anders aangepakt moest worden, vertelt Poelman. "In 2019 zijn er best veel klachten geweest van inwoners waar dit mee gebeurde. Het ministerie van VWS heeft gezegd dat het anders moest."

150 gemeenten

Uiteindelijk is het convenant dat vrijdag door 150 gemeenten ondertekend is een van de verbeterpunten uit het actieplan van het ministerie. Het betekent ook dat ongeveer de helft van de gemeenten in Nederland nog niet meedoet.
Het gevolg is dat de voordelen alleen gelden voor mensen die vanuit een deelnemende gemeente verhuizen. "Als je bij onze gemeente weggaat heb je het voordeel.
Het kan ook zijn dat je bij onze gemeente komt uit een gemeente die niet is aangesloten, dan gaan we opnieuw kijken wat je nodig hebt."
Om ongelukken voor iedereen die hulpmiddelen gebruikt in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, doet de wethouder een oproep. "Mijn oproep aan alle Friese gemeenten is: toen mee."