Opnieuw strengere regels voor tabaksverkoop: sigarenboeren willen compensatie

Geen reclame meer in de winkel, een uniforme sigaret en een verbod op elektronische 'verhittingsapparaten', dat zijn een paar maatregelen voor de verkoop van tabak die op 1 juli zijn ingegaan.
Sjoerd Hettinga en Eduard Reekers zijn sigarenboeren in Sneek en Leeuwarden. Ze hebben begrip voor het beperken van het roken en proberen de maatregelen zo goed mogelijk toe te passen, maar vinden het op deze manier niet meer te doen.
Kinderen mogen op geen enkele manier meer beïnvloed worden door rookartikelen en -reclame. Sinds januari moeten de gevels van tabakszaken volledig worden afgeplakt. Van buiten is er geen tabaksproduct meer zien.
Sigarenboeren Hettinga en Reekers laten zien wat er allemaal is veranderd
Reekers heeft speciaal banners opgehangen, zodat de deur nog wel zonder problemen open kan. "Maar in de winter doe ik vanwege de kou de deur dicht. Alle ramen zijn afgeplakt, de etalage is met een kleed afgeplakt. Niemand kan meer zien wat er hier binnen gebeurt. Qua veiligheid voelt dat niet altijd prima."
Staatssecretaris Maarten van Ooijen zegt op de website van het ministerie van VWS: "Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarmee kunnen we bijdragen aan het terugdringen van de circa 20.000 sterfgevallen door tabak elk jaar. Met deze nieuwe wettelijke regels maken we concrete stappen richting de rookvrije generatie. Tabaksproducten verdwijnen verder uit het zicht en worden minder aantrekkelijk, zodat stoppen met roken makkelijker wordt en starten moeilijker."
Door een overval in Helmond maart dit jaar, is dat gevoel van onveiligheid alleen maar versterkt. "Van buiten heeft niemand er iets van gemerkt, want alles was afgeplakt", zegt Hettinga. "De overvaller is naar binnen gegaan, heeft zijn pistool getrokken en had alle tijd om zelf het muntgeld te pakken. Daarna is hij rustig weggelopen. Buiten had geen mens iets door."
Eduard Reekers, sigarenboer in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De sigarenboeren weten dat er een eind komt aan de tabaksverkoop. Ze zijn ook wel bereid om te stoppen, maar zien daar nu geen perspectief voor.
"De zaak is niet verkoopbaar meer. Als ik dat ooit doe, dan moet alles achter deuren en kasten. Nu hoeft dat nog niet, omdat ik een uitzonderingspositie heb. Dat kost heel veel, dus niemand wil mijn zaak overnemen", zegt Hettinga. "Ik heb ook een huurcontract en ik heb iemand in dienst, dus zo maar stoppen kan gewoon niet", vertelt Reekers.
Verslaggever Casper Slotboom in gesprek met Sjoerd Hettinga en Eduard Reekers
Ze hopen daarom op steun van de overheid. Hettinga: "Ik heb het absoluut te doen met de boeren. Maar als die uitgekocht worden, dan krijgen ze geld. Als een sigarenboer het niet meer kan redden door overheidsmaatregelen, dan gaat hij gewoon failliet. Als je door overheidsbeleid je onderneming niet meer kunt uitvoeren, dan is het normaal dat de overheid een financiële vergoeding geeft, bijvoorbeeld uit de inkomsten van accijns."
Reekers: "Misschien moeten ze het product gewoon verbieden. En dan de mensen die in de verkoop zitten een nieuwe baan aanbieden of compenseren. Dat zou misschien een oplossing zijn."