Waddeneilanden zien een ander soort toeristen: "Veeleisender en luidruchtiger"

Hollum op Ameland © Shutterstock
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie een ander soort toeristen. Het naar rust verlangende publiek maakt steeds vaker plaats voor feestvierders.
Dat blijkt uit onderzoek van de Waddenacademie dat is gedaan uit naam van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden. "In plaats van de rust- en stiltezoekers zijn zonne- en zeeaanbidders naar de eilanden gekomen. Ze zijn veeleisender en luidruchtiger. Ze zijn niet gewend aan de situatie op het eiland en gedragen zich daarnaar", schrijven bestuurders van Ameland in het rapport.
"Ze crossen met scootertjes door de duinen, gaan claxonnerend en schreeuwend door een dorp, steken zeldzame planten uit met de bedoeling die thuis in de tuin te zetten en zijn soms erg ongeduldig op terrassen."

Toeristen informeren

Omdat het vanwege de coronamaatregelen twee jaar lang niet of bijna niet mogelijk was om naar het buitenland te reizen, ontdekten steeds meer toeristen de Waddeneilanden. Ameland is inmiddels begonnen met een campagne om toeristen beter te informeren.
Texel wil de toeristische groei ook afremmen. Een aantal eilanden is bang om een "yuppeneiland" of een "partyeiland" te worden. Die angst wordt aangevoerd door het gegeven dat het aantal kampeerterreinen daalt, en steeds meer mensen een eigen vakantiehuis kopen, dat het grootste deel van het jaar leeg staat.