Fryslân staat stil bij slavernijverleden met wandeltocht en heri heri

De bereiding van heri heri © Free Heri Heri Fryslân/Lucas Kemper
Met een wandeltocht langs de sporen van het slavernijverleden en het eten van een portie heri heri wordt in Friesland vandaag stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is vandaag 159 jaar geleden.
De afschaffing van de slavernij wordt gevierd onder verschillende namen, zoals Keti Koti, Dia di lucha pa libertat en Emancipation day. Om stil te staan bij het slavernijverleden staan in de binnenstad van Leeuwarden negen borden met informatie over die tijd.
Elke locatie waar een bord staat, heeft een link met het slavernijverleden. De tocht is geïnspireerd op het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes.
In Fryslân wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij
De borden staan er nog tot en met 10 juli. Op 1 juli zelf bieden Tûmba, het Comité 30 juni/1 juli Fryslân en A Guide To Leeuwarden een gratis stadswandeling aan.

1.000 keer heri heri

De wandeltocht begint bij het Natuurmuseum en eindigt bij De Harmonie. Daar organiseert Pier21 een viering van Keti Koti met een voorstelling en het eten van heri heri.
Van dat Surinaamse gerecht, dat op de plantages werd gegeten door tot slaaf gemaakten, worden vrijdagmiddag 1.000 gratis maaltijden uitgedeeld.
Naast het eten van heri heri is er een cultureel programma in De Haromie. Juersson Aldaïr Hermanus voert een dansvoorstelling op, Koko Lawson houdt een talking drum performance en er is muziek van Michelle Wannea, Muriel Blijd & Talita Blijd en gospelkoor Wazzup Singers.
Een van de informatieborden over het slavernijverleden © Pier21