Ecomare volgt zeehond Jet met nieuwe en betere zenders

© ANP
Zeehondenopvang Ecomare op Texel volgt zeehonden met een gloednieuwe zender. De nieuwe zender slaat meer informatie op dan de oude.
"Met deze nieuwe zenders kunnen we bijvoorbeeld zien hoeveel slagen een flipper maakt," zegt Sophie Brasseur, onderzoekster van Ecomare.
"Dat lijkt wat onnodige informatie, maar je kunt er juist heel veel uithalen. Zo weten we of het beest gezond is en goed kan bewegen. De snelheid van handeling is een peiler voor de algemene gezondheid. Daarnaast weten we of ze achter prooien aan zitten."

In het haar

De nieuwe zender is net zo groot als een telefoon en is tot nu toe bij een zeehond geplaatst. Zeehond Jet wordt sinds mei gevolgd door Ecomare. De nieuwe zender zit in het haar, want dat is beter voor het dier zegt Brasseur.
"Een dier een chip geven willen we natuurlijk niet. Dan blijven er niet veel opties over om het diervriendelijk te doen. Deze zender kunnen we met een soort lijm vast zetten. Het nadeel is dat we de zender op een gegeven moment verliezen, want een zeehond verhaart één keer per jaar. Daarna zijn we de zender dus kwijt."
Ecomare hoopt in de toekomst de zender op meer dieren te kunnen plaatsen.