Goutumer tandartsen winnen Europese prijs met nieuwe app

Melle Vroom (L) en Lodewijk Gründemann (R) © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Twee Goutumer tandartsen, Melle Vroom en Lodewijk Gründemann, slepen een Europese prijs in de wacht met een nieuwe app. Die helpt patiënten om de tanden beter te kunnen onderhouden.
Dental Coach, zoals de app heet, is een app die het volledige gebit van de patiënten in kaart kan brengen. Dat helpt de patiënten bij het beter verzorgen van de mond.
In de app staat een plaatje van tanden. De patiënt kan op iedere tand klikken en zien hoe de tand ervoor staat. "Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bacteriën er zijn", zegt Lodewijk Gründemann.
"Zowel de tandarts zelf als de patiënt kan er informatie aan toevoegen. Zo zal de tandarts zelf schrijven dat er extra aandacht besteed moet worden aan bepaalde kies of iets dergelijks. De patiënt kan thuis dan aan het werk met de tanden. Als die goed onderhouden worden, kan hij zelf toevoegen hoe vaak er gepoetst is."
Als een patiënt moet poetsen, kan de app een bericht sturen.
Lodewijk Gründemann
De tandarts en de patiënt kunnen dan op afstand met elkaar communiceren. Dat heeft grote voordelen volgens Gründemann. "Normaliter krijg je een persoon twee keer per jaar in de stoel. Je geeft wat tips en dat is het dan. Nu ben je er op meer momenten bij. Als een patiënt moet poetsen, kan de app een bericht sturen."
Verslaggever Willem Vermeltfoort was bij de tandartsen
Het lijkt een oplossing te zijn voor mensen die niet actief zijn in het onderhouden van de tanden. Verschillende tandartsen zijn eerder bezig geweest om dit soort apps te ontwikkelen, maar dat lukte niet. "Er zijn eigenlijk twee problemen bij dit soort projecten", zegt Gründemann.
"Allereerst kost het gewoon ontzettend veel geld om dit rond te krijgen. Gelukkig kunnen we dat financieren, maar het blijft een gok. Het tweede struikelblok is de privacy van de patiënt. Het ligt gevoelig als alles zomaar in computers ingevoerd wordt, waar vervolgens ook nog meerdere mensen bij kunnen. Wij zijn met juristen in overleg hoe we dat het beste kunnen beveiligen."
Wanneer de app voor alle tandartsen beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. Patiënten kunnen er al wel bij, maar de app moet eerst aan een praktijk worden verbonden. Daar zullen Vroom en Gründemann naar kijken. Aan de prijs is 10.000 verbonden.