Vier jaar steun door Sportakkoord, maar nog niet altijd bekend bij verenigingen

© ANP Foto
Wat heeft de vier jaar steun uit het Sportakkoord opgeleverd voor de gemeenten, sportclubs en verenigingen in Fryslân? In ijshal Thialf kwamen de betrokken partijen woensdagavond voor een Sportakkoord Festival bij elkaar om daar eens bij stil te staan. "Het gaat goed, maar het kan nog beter" lijkt de tendens.
De helft van de vier jaar Sportakkoord werd gedomineerd door corona.
Het Sportakkoord is in 2018 ondertekend door toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bruno Bruins en andere belanghebbenden op lokaal niveau.
Het doel van het akkoord is om de organisatie en financiën van de sport in Nederland toekomstbestendig te maken en om sport toegankelijk te houden voor iedereen.
De uitvoering van het Sportakkoord gebeurt voor een groot deel door de gemeenten in samenwerking met de clubs en sportverenigingen.
Programmamanager Johan Spijksma van SportFryslân ziet dat verenigingen en clubs daardoor nu pas ontdekken dat ze bij hun gemeenten financiële steun voor hun plannen kunnen aanvragen. "De tendens is wel dat het steeds beter wordt gevonden, maar dat we er nog lang niet zijn."
Jorick de Haan, medewerker van SportFryslân in Waadhoeke herkent dat beeld. Volgens hem waren er in de eerste jaren niet veel aanvragen. "We wisten dat we iets anders moesten doen, want wie wil er nou geen subsidie?"
Intussen zien ze de aanvragen in Waadhoeke oplopen. De steun uit het Sportakkoord heeft in Waadhoeke onder andere meegeholpen aan het kopen van een aangepaste jeugdmenwagen, zodat kinderen met een beperking paarden kunnen mennen.
Verslaggever Earryt Sijens bij het Sportakkoord Festival
In vergelijking met andere provincies scoort Fryslân goed als het gaat om de uitvoering van het Sportakkoord, ziet Eric Lagendijk van Vereniging Sport en Gemeenten. De meeste vooruitgang is behaald in meer kinderen aan de beweegrichtlijnen te laten voldoen
Toch mag er nog wel een schepje bovenop om aan de landelijke beweegnormen te voldoen. Lagendijk: "En ook als je kijkt naar het financiële aspect, dan zie je dat Fryslân exact evenveel als de gemiddelde provincie uitgeeft." Op de Waddeneilanden zijn de minste mensen lid van een sportvereniging, in gemeente De Fryske Marren de meeste.
Als het gaat om de partijen die nu betrokken zijn bij het Sportakkoord valt nog wel wat te halen. Spijksma: "Het biedt kansen voor verenigingen en clubs, maar ook voor het onderwijs of de sociale domeinen. Ze moeten het alleen wel weten te vinden."