Commissaris Brok na protest: "Een ander bepaalt niet hoe Provinciale Staten moet werken"

Commissaris van de Koning Arno Brok © Omrop Fryslân
Commissaris van de Koning Arno Brok is niet te spreken over het verloop van de demonstratie van woensdag bij het Provinciehuis. "Dit is geen reclame voor de sector", zegt Brok over het protest tegen de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet.
Bij het Provinciehuis in Leeuwarden barricadeerden demonstranten woensdag de deur en eisten ze handtekeningen van Stateleden onder een manifest.

Intimidatie

"Als er intimidatie is, en gister (woensdag, red.) waren er gewoon dingen die niet konden, dan zeggen we: 'Daar houdt het op'. Daar trekken we onze grens. We zijn baas over ons eigen huis", zegt Brok.
"Een ander bepaalt niet in ons huis hoe Provinciale Staten moet werken. Dat is ook niet aan de straat. Daar nemen we dus duidelijk stelling tegen. Intimidatie laten we niet toe en accepteren we ook niet."

Niet alleen boeren

Het is de commissaris wel opgevallen dat er niet alleen boeren op het protest afkwamen. "Dat maakt het allemaal wel wat ingewikkeld", zegt Brok.
Hij wil namelijk wel graag luisteren naar wat de boeren te zeggen hebben. "Ik denk dat we op inhoud het verhaal met elkaar moeten voeren. Dat is ook onze poging. Om te zorgen dat we met elkaar op inhoud de juiste stappen kunnen zetten. Met het beleid dat we graag willen in de toekomst in Fryslân."
"We willen in Fryslân in de toekomst ook landbouwprovincie blijven. We geloven in de boeren die ook in de toekomst boer willen blijven. Daar moet de energie in zitten", zo zegt Brok.