Kollumer horloge-importeur fraudeert voor meer dan 350.000 euro

Een Rolex © ANP Foto
Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 27-jarige man uit Kollum een werkstraf van 240 uren en een voorwaardelijke celstraf geëist. De man wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.
De verdachte voerde in 2019 en 2020 exclusieve horloges uit het buitenlanden in zonder hierover belasting te betalen.
De Douane kwam de verdachte in het najaar van 2020 op het spoor toe ze een vracht van veertig Rolex-horloges onderschepten bij een controle. De horloges, met een totale waarde van bijna een half miljoen euro, waren onderweg naar het adres van een bedrijf op Urk waar de verdachte werkte.
De verdachte deed alsof hij de horloges kocht binnen de Europese Unie, maar eigenlijk voerde hij ze in vanuit de Verenigde Staten, Canada en Hong Kong zonder daar invoer-btw over te betalen.

Groot financieel belang

"De verdachte wist hoe laat het was en welk risico er gloorde aan de horizon; in een WhatsApp-bericht heeft hij het over een mogelijke boete. Maar het stadium van boetes is hier ruimschoots gepasseerd want daarvoor is alleen al het financiële belang van deze zaak te groot", zei de officier van justitie.
In totaal heeft de verdachte voor een waarde van 1,7 miljoen euro aan horloges ingevoerd. Het belastingnadeel is berekend op 373.000 euro.

Bekentenis

Het OM eiste in eerste instantie een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Maar bij het laatste woord kwam de verdachte, die eerst maar gedeeltelijk openheid van zaken had gegeven, met een bijna volledige bekentenis. Vanwege die veranderde proceshouding paste het OM de strafeis in het voordeel van de verdachte aan.
De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.