Jan Paternotte (D66): "Voor boeren gelden geen andere regels"

Jan Paternotte © ANP
Een duidelijk signaal afgeven aan 'extremistische boeren' en alle andere Nederlanders dat het gedaan moet zijn met boerenacties zoals het blokkeren van autowegen en het bedreigen van politici. Dat is volgens fractievoorzitter Jan Paternotte van D66 de inzet van het extra Kamerdebat over de boerenacties van donderdagavond in Den Haag.
"De acties gaan te ver. Boeren op tractors hebben ambulances geblokkeerd en schoolbussen voor het speciaal onderwijs. Dat kan niet", zegt Paternotte.
Naar aanleiding van verschillende incidenten bij de woning van minister Van der Wal is het extra Kamerdebat aangevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Klaver en Ouwehand roepen daarvoor premier Rutte en minister Yesilgöz van Justitie naar de Tweede Kamer.

Partijgenoot Tjeerd de Groot bedreigd

Paternotte heeft van dichtbij meegemaakt dat zijn partijgenoot Tjeerd de Groot uit Woudsend wordt bedreigd. Bij De Groot zijn huis werden trekkers gesignaleerd toen het Kamerlid zelf niet thuis was. Bij een wandeling door Den Haag werd De Jong vergezeld door maar liefst vier beveiligers.
"Dat heeft enorme impact op mensen, dat moet je niet onderschatten. Ik vind het waardeloos dat er politici zijn die thuis moeten uitkijken op een politiepost."
"Nederland is voor mij het land waar je de premier ziet fietsen en waar je gewoon met elkaar in gesprek gaat. Wat mij betreft moeten we zo snel mogelijk terug naar dat Nederland."

'Verbod op demonstraties bij woningen'

Paternotte kan zich dan ook goed voorstellen dat er een verbod komt voor demonstraties en andere acties bij woningen van politici.
Net als verschillende andere politici heeft Paternotte geen geduld meer met hardere boerenacties. "Het wordt hoog tijd dat het ophoudt, zeker als ik hoor dat er gedreigd wordt met het platleggen van het land."
Jan Paternotte: "Ik wil de politie helpen."
Paternotte heeft de indruk dat ook andere extreme groepen, zoals anti-vaxxers, zich met de boerenprotesten bemoeien. "Ik heb ook al spandoeken gezien tegen Hugo de Jonge. Die gaan over van alles, maar niet over stikstof."

"Geen vrijbrief voor blokkades"

Paternotte heeft ook principiële bezwaren tegen de hardere boerenacties. "Ik snap de zorgen die veel boeren hebben. Maar dat is geen vrijbrief voor het blokkeren van snelwegen en andere acties waar burgers last van hebben. Boeren moeten zich aan dezelfde regels houden als iedereen."
Hij haakt eraan toe dat een duidelijke meerderheid van de Tweede Kamer de stikstofaanpak van minister Van der Wal steunt. "Beslissingen worden genomen door de volksvertegenwoordiging, niet door een minderheid van extreme boeren op straat of op de snelweg."