NHL Stenden onderzoekt gevolgen van toerisme op Zuidpool

Wat zijn de gevolgen van toerisme op Antarctica en hoe maak je daar beleid voor? Onderzoekers van de Leeuwarder hogeschool NHL Stenden doen de komende vier jaar onderzoek naar de toekomst van toerisme op Antarctica.
Het project ADAPT, dat zich richt op duurzaam toerisme in beschermde gebieden, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 1 miljoen euro aan subsidie gekregen.
Het is volgens Stefan Hartman van NHL Stenden uniek dat een hogeschool zo'n subsidie krijgt. Hartman is hoofd van het European Tourism Futures Institute, een onderdeel van de hogeschool.
Slimme keuzes
"We zijn trots dat we met onze unieke expertise op het gebied van scenarioplanning het continent kunnen helpen om vroegtijdig slimme keuzes te maken die positief bijdragen aan het toerisme", zegt hij.
Het onderzoek is volgens Hartman nodig omdat de toerismebranche snel groeit en op sommige plekken zeer snel. Het gaat daarbij in sommige gevallen om kwetsbare natuur, cultuurhistorie en gemeenschappen.
100.000 toeristen
Nederlanders staan in de top tien van bezoekers aan Antarctica. In 2019, het jaar voor de coronapandemie, kreeg de Zuidpool bezoek van 75.000 toeristen. Voor het komende seizoen worden er meer dan 100.000 mensen op het koudste continent van de wereld verwacht.
"Welke veranderingen en ontwikkelingen kunnen op Antarctica afkomen?", zegt Hartman als een van de onderzoeksvragen. "Het doel is om mogelijke beleidspaden in kaart te brengen, waarmee betrokken publieke en private partijen hun strategie kunnen bepalen."
Pinguïns, kajakken en wandelen
Vakantiegangers komen naar de Zuidpool om naar pinguïns te kijken, om te kajakken tussen ijsschotsen en om te wandelen over ijsvlakten. Wandelen mag alleen onder leiding van een gids, maar de gevolgen voor de natuur, erfgoed en wetenschap zijn onduidelijk.
De resultaten van het onderzoek kunnen ook worden toegepast in andere beschermde gebieden, zoals UNESCO werelderfgoedlocaties.
De Wageningen Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg Universiteit krijgen ook subsidies voor onderzoek op Antarctica.