Britsumer neemt vluchtelingen WTC-hal Leeuwarden mee voor uitstapjes

Klaas Hoekstra laat Mohammed en Mary het Snekermeer zien. © Alle Faber
Hoe zou ik me voelen als ik van thuis moest vluchten en terecht zou komen in Syrië? Dat vraagt Klaas Hoekstra uit Britsum zich geregeld af. Volgens hem is sociale interactie erg belangrijk en daarom gaat hij wekelijks met vluchtelingen uit de noodopvang in Leeuwarden op pad.
Hoekstra is een Cambuurfan in hart en nieren. Onlangs nam hij een kijkje bij de bouw van het nieuwe stadion, naast het WTC. Toen kwam hij in gesprek met Mohammed uit Syrië.
Britsumer neemt vluchtelingen WTC-hal Leeuwarden mee voor uitstapjes
"Hij vertelde mij hoe hij hier is gekomen en waarom. En dat interesseert mij", vertelt Klaas."Ik denk altijd: hoe zou ik me voelen? Ik denk dat ik het geweldig zou vinden als mensen even een praatje met me zouden maken."

Snekermeer

Toch doet Klaas meer dan een praatje maken. Sinds kort neemt hij Mohammed en diens vrouw Mary wekelijks mee op pad naar typisch Friese plekken.
Klaas Hoekstra is met Mohammed en Mary bij het Snekermeer
Zo zijn ze al eens bij het fierljeppen en kaatsen wezen kijken. Deze week brachten ze een bezoek aan het Snekermeer.
"Op die manier hoop ik hun. ondanks de omstandigheden waarin ze verkeren, uitzicht te geven. Uitzicht op een toekomst die er beter uit komt te zien. En om hen te helpen deze periode door te komen."

"Klaas helpt ons te integreren"


Het initiatief van Klaas zorgt voor veel dankbaarheid bij Mohammed en zijn vrouw.
"Hij helpt ons enorm door ons het echte Friesland te laten zien, zodat we niet alleen in de noodopvang zitten. Daardoor helpt Klaas ons ook om te integreren in de maatschappij. Hij helpt ons ontzettend en we zijn hem erg, erg dankbaar."