Voormalig supermarkteigenaar (64) schrijft geschiedenisscriptie in het Fries

RUG-student Jan de Vries uit Koudum © Jan de Vries
RUG-student Jan de Vries (64) heeft zijn bachelorscriptie voor de studie geschiedenis in het Fries geschreven. En dat is uniek. Om de scriptie in het Fries te mogen schrijven, moest apart een aanvraag ingediend worden bij de examencommissie van de Universiteit.
Terwijl er druk gediscussieerd wordt over het gebruik van Engels op universiteiten in plaats van Nederlands, heeft Jan de Vries uit Koudum een primeur. Hij heeft de eerste geschiedenisscriptie in het Fries geschreven.
Zijn begeleider dr. Joop Koopmans was enthousiast over het idee, maar de examencommissie moest er nog wel even over vergaderen of dat wel kon: een geschiedenisscriptie in het Fries.
Toen bleek dat het praktisch te regelen was, kwam het goed. Zowel begeleider Koopmans als de tweede lezer konden Fries lezen. De Vries heeft zijn bachelor nu binnen. Zijn scriptie heeft een hoge beoordeling gekregen.

Supermarkten

Jan de Vries was in het verleden eigenaar van supermarkten in Akkrum, Koudum, Balk en IJlst. Hij is nu 64 jaar, met pensioen en studeert geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Ik dacht: dit kan net zo goed in het Fries.
Jan de Vries over zijn scriptie
Toen hij een scriptie moest schrijven voor de bachelor, leek het De Vries een mooi idee om dat in het Fries te doen. Het sluit ook mooi aan bij het onderwerp waar hij over schrijft. "Ik dacht: dit kan net zo goed in het Fries."

Fabels

Zijn onderzoek gaat over de kroniek van Andreas Cornelius van Staveren uit 1597, beter bekend als de kroniek van Ocke Scharlensis. Het is een oud, mysterieus boek met allerlei fabels. "Die fabels zijn de buitenkant. Er zit een ander verhaal onder, zo heb ik uitgevonden", vertelt De Vries. Dat verhaal, die tweede laag, is verhuld met "de mantel van de geschiedenis".
Kroniek van Andreas Cornelius van Staveren, beter bekend als de kroniek van Ocke Scharlensis © Jan de Vries
"Het gaat over dingen die echt gebeurd zijn. Dat is het geschiedkundige aspect aan de zaak. Maar het is 'gedramatiseerde geschiedenis' en er zit ook wel wat literairs aan."

Vervolg

Het onderzoek zal zeker een vervolg krijgen. De Vries gaat in elk geval verder met zijn master. Dit onderwerp moet maar net passen in de master en anders doet hij het misschien in zijn vrije tijd. De Vries heeft voor zijn bachelorscriptie maar een handjevol verhalen van de kroniek onderzocht. Er zijn veel meer, zegt hij.