Súdwest-Fryslân haakt toch weer aan bij Empatec: meer sturing en transparantie

Medewerkers van Empatec © Omrop Fryslân
Het nieuwe college van Súdwest-Fryslân kiest ervoor om toch door te gaan met het sociaal leer-werkbedrijf Empatec. Wethouder Marianne Poelman van de PvdA zegt dat ze de samenwerking een nieuwe kans wil geven.
Het college denkt daarbij aan nieuwe afspraken in de samenwerking met de drie andere gemeenten die ook meedoen in Empatec: De Fryske Marren, Waadhoeke en Harlingen. Verder wil het college meer transparantie.
Dat is een koerswijziging in het beleid van de gemeente. De vorige raad was niet tevreden over de samenwerking en het beleid bij Empatec. Er is een raadsenquête geweest, en het leek erop dat de gemeente van Empatec af wilde.
De nieuwe coalitie neemt daar nu afstand van en ziet een goed toekomstperspectief voor het bedrijf en de samenwerking.

Juridisch onmogelijk of te duur

Het is een technisch ingewikkeld verhaal, zegt wethouder Poelman. "Een van de aanbevelingen na de raadsenquête was het opheffen van Empatec. We kwamen er al heel snel achter dat het niet juridisch mogelijk is om dat zelfstandig te doen, daar hebben we andere gemeentes bij nodig."
Een andere optie was om als Súdwest-Fryslân zelf uit de samenwerking te stappen. "Dat was juridisch wel mogelijk, maar daar zitten ontzettend veel kosten aan. Als Súdwest-Fryslân moesten we dan 4,5 miljoen betalen aan uittredingskosten. Tel daar de transitie en exploitatie bij op, dan kom je zo rond de 8 miljoen uit. Dat hebben we niet."

Sturing en transparantie

Het doel is nu om meer sturing te krijgen over Empatec. "We moeten de vernieuwde samenwerking zo inrichten dat we drie gewenste effecten krijgen: dat het resultaat controleerbaar is, dat je mag sturen als gemeente en dat je weet wat er gebeurt."
De 'gemeenschappelijke regeling' - de onderlinge afspraken tussen de gemeenten - moeten daarvoor worden aangepast. Poelman geeft een voorbeeld: "Mijn collega-wethouder Henk de Boer van financiën gaat nu ook meedoen. Dat was voorheen niet zo."
De gemeenten steken ieder jaar geld in Empatec, maar Poelman vindt het relatief meevallen. "Dit is een rijksregeling die voor een groot deel in Den Haag wordt bekostigd. Daaruit krijgt Empatec zo'n 23 miljoen euro per jaar. Als gemeentes leggen wij daar 1,8 miljoen bij. Je moet dus naar de verhouding kijken."

Weer trots worden

Bovendien dient het een doel: gemeenten helpen medewerkers die niet voor de volle 100 procent in de reguliere arbeidsmarkt aan de slag kunnen. "Dat kost geld, dat klopt. Empatec was een organisatie waar we trots op waren, daar moeten we naar terug."
Dat zal niet heel snel klaar zijn. Poelman is nog maar een paar weken wethouder, dus vindt het ook moeilijk om in te schatten. "Maar ik denk dat we zeker een jaar nodig hebben om de rimpels uit de vijver weer strak te trekken."