Boze boeren blokkeren deuren provinciehuis Leeuwarden met bomen Arcadia

Lilke boeren ha beammen tsjin de doarren fan it provinsjehús skood © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Boeren hebben woensdag met twee trekkers bomen van het Arcadia-project BOSK voor de hoofdingang van het provinciehuis gereden. Die ingang is daarmee geblokkeerd.
Een delegatie van de boeren onder leiding van actievoerder Mark de Jong heeft een gesprek gehad met een delegatie van Statenleden.
Boeren schuiven bomen voor ingang provinciehuis
De boeren eisten dat de Statenleden een verklaring zouden ondertekenen om afstand te nemen van het landelijke stikstofbeleid. Maar twee partijen zijn op die uitnodiging ingegaan: de PVV en Forum voor Democratie.
De VVD en FNP hebben niet aan het gesprek meegedaan, tot grote ergernis van de boeren. Andere partijen waren er wel, maar die hebben de verklaring niet ondertekend.

Hermetisch afgesloten

De boeren waren daar boos en teleurgesteld over. Toen kwamen de trekkers in beweging en werden bomen van BOSK tegen de ingang van het provinciehuis aan geduwd.
De politie was niet in staat dat te verhinderen. De boeren zijn inmiddels vertrokken. Het provinciehuis is uit veiligheidsoverwegingen hermetisch afgesloten. De politie bewaakt het gebouw onder andere met drones.