D66-raadslid Johan Magré merkt verharding: "Het werk wordt er niet leuker op"

Boereprotest yn Burgum © Omrop Fryslân, Jaring de Groot
D66'er Johan Magré twijfelt steeds meer over zijn toekomst als raadslid in de gemeente Leeuwarden. Aanleiding is de steeds groter wordende verharding die hij in de maatschappij ziet.
De boerenprotesten en de verharding van de afgelopen jaren hebben een grote impact op Magré zijn werk als raadslid. Op Twitter schreef hij dinsdagavond dat hij weinig zin had om naar de raadsvergadering te gaan.
"Het was iets later in de avond en dan zijn de emoties wat groter, natuurlijk", zegt Magré. "Toen zag ik het filmpje bij minister Van der Wal. Dat was de druppel. Ik dacht: ik moet er iets over zeggen. Het werk wordt er niet leuker op."
Magré heeft soms zelf ook met bedreigingen te maken. "Ik was campagneleider in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op enkele plaatsen scheelde het niet veel of er brak geweld uit. Je voelt je geïntimideerd door sommige reacties. Ook op Twitter, waar iedereen kan zeggen wat hij wil, zijn we bedreigd."
Johan Magré © D66 Leeuwarden
Dat alles maakt dat Magré zich weleens afvraagt of hij nog wel raadslid wil blijven. "Het zijn gedachtes, maar er zijn gelukkig ook vierduizend mensen in Leeuwarden die op ons hebben gestemd. Dus dan voel je een plicht. Ook om het gesprek aan te gaan met mensen die het niet met je eens zijn."

Polarisatie

"De polarisatie neemt toe, de verharding neemt toe, maar als je het niet eens bent met volksvertegenwoordigers, laat dat dan weten in het stemhokje", zegt Magré. "Demonstreren op een vredige manier mag, maar intimideren niet."
Magré vertelt dat hij zelf veel verbaal geweld over zich heen krijgt. "Het is gewoon niet leuk meer. Dat ik een NSB'er ben, een verrader van Fryslân, geen echte Fries. Je moet het langs je heen laten gaan, maar het is soms heel moeilijk om dat te doen."
Femke Wiersma © Femke Wiersma
De Friese afdelingsleider van de BoerBurgerBeweging, Femke Wiersma, heeft met afgrijzen gekeken naar de verharding van de demonstraties van dinsdag. "Wat daar gebeurd is, kan absoluut niet. Dat veroordelen wij zeker. Het is onacceptabel. Ik heb er een knoop in de maag aan overgehouden."
De angst is met name dat de boeren de sympathie van de rest van de bevolking verliezen. "Wij hebben ook al eerder gezegd: pas op, blijf publieksvriendelijk. Val de burger niet lastig. Dat willen wij niet."

Eerst praten

Het is nu eerst tijd dat er gesproken wordt, vindt Wiersma. "Er is op dit moment veel wantrouwen tegen de overheid. Kijk naar de gaswinning in Groningen en naar de toeslagenaffaire. Het vertrouwen is heel laag, en dat is niet alleen zo bij boeren."
De verharding van de acties doet de discussie geen goed, vindt Wiersma. "Boeren worden weggezet als radicaal. Dan ben je geen serieuze gesprekspartner meer."
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de boerenprotesten. Een goed plan, zo zegt Wiersma: "Ja, hier moet een goed debat over worden gevoerd. Over het wantrouwen dat er is in de overheid. En die overheid moet het dan laten zien: Dat hij doet wat hij zegt en dat hij goed luistert."