Stekjes ruilen via kast in de tuin steeds populairder: "Ze worden snel groot"

Tuinkasten waar mensen kleine planten met elkaar kunnen ruilen, winnen aan populariteit. Het is een relatief nieuw fenomeen. Steeds meer mensen hebben zo'n kast in hun voortuin staan.
Sjoukje Koonstra en haar dochter Hanna in Burgum hebben nu drie weken een stekjeskast. Ze vinden het prachtig. Het idee kwamvan Hanna. Zij is een grootliefhebber van planten.
Alleen al op haar slaapkamer heeft ze meer dan vijftig exemplaren staan. "Mijn moeder heeft beneden ongeveer dertig planten. Dat is zonder stekjes, want dat zijn ook al veertig of zo."

Elke dag bezig

Hun plantenruilkast is opgenomen in de stekjesroute waar mensen langs de kasten worden geleid. Het is een hobby waar Hanna en haar moeder veel tijd in steken.
Hanna Kooistra over stekjes ruilen
Hanna: "Ik denk dat ik wel vier tot vijf uur per dag bezig ben met de plantjes. Alles wat erbij komt, bijvoorbeeld sociale media, kost ook veel tijd."
Het idee is simpel: Je neemt er eentje mee van thuis. Die zet je bij ons in de kast. Vervolgens neem je een stekje van ons mee naar huis."
Moeder Sjoukje geniet er ook van. "Het enthousiasme van andere mensen en ruilers die hier komen, vind ik mooi om te zien."
Koonstra heeft nog wel een waarschuwing 'met een knipoog'. Je moet oppassen, als je heel veel stekt. Ze worden ook snel groot!"
In noordoostelijk Fryslân neemt het aantal stekjesruilkasten in tuinen toe. Niet alleen in Burgum, maar ook in Feanwâlden, De Westereen en Damwâld zijn al veel exemplaren te vinden.