Jochum Wiersma is voorlichter in Amerika: "Toch praat ik nog vaak Bildts"

Jochum Wiersma in Amerika © Omrop Fryslân
Het is net kwart over acht als Jochum Wiersma inbelt voor Operaasje Fryske Flagge. Hij heet al een stuk hardgelopen in de voor hem vroege ochtend.
Niet in Nederlandse tijd, maar in de Amerikaanse, want daar woont Jochum Wiersma nu en hij zegt het enorm naar de zin te hebben.

Mooi stukje grond

Opgegroeid in Sint- Annaparochie en een echte Bildtker, zo ziet Jochum zichzelf nog altijd ondanks dat hij op 26-jarige leeftijd emigreerde naar Crookston, Amerika.
Na het afronden van zijn promotieonderzoek is hij blijven hangen in de Staten. Hij zegt "een mooi stukje grond" te hebben van 2,5 hectare. "Dat is hier heel klein."
Met wat geiten en schapen op het terrein hoor je Jochum niet klagen. Hij was niet de eerste van zijn familie die emigreerde naar de Staten. Zijn zus ging hem namelijk voor.

Voorlichting

Nu werkt hij bij een proefstation van de universiteit daar. Het verhuizen was nooit een bewuste keuze. Hij kreeg na zijn studie een baan aangeboden. Hij is veel te vinden bij de boeren. Hij geeft voorlichting over graan, bestrijding van ziekten en andere zaken die te maken hebben met het land van de boer. "Ik had nooit gedacht dat ik de voorlichting zo leuk zou vinden."
In Crookston woont hij met zijn enige nog thuiswonende kind en vriendin. Jochum heeft vier kinderen, maar hiervan zijn er al drie uit huis.

Crookston

Crookston is een klein dorp in de staat Minnesota. Met een kleine 8.000 inwoners is het een echt dorp. Het volk daar is "gemoedelijker en vrijgevender". Desondanks heeft hij nog wel verlangens naar Fryslân. Ook zijn kinderen wonen door het hele land, dus zit het terugverhuizen er voorlopig niet in.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Jochum traint hiernaast ook veel voor marathons. Zo heeft hij meegedaan in New York en Boston en wil voor de Big Six gaan. Dat betekent dat hij ook wil meedoen aan marathons in Chicago, Tokio, Londen en Berlijn.
Hij traint door de open weides van de Staten compleet zelfstandig en is geen lid van een vereniging, en ook heeft hij in Fryslân hardgelopen.
Het volledige gesprek met Jochum Wiersma