Nieuwe glijbaan Hallum eindelijk in gebruik: "Dit is in 15 jaar bij elkaar gespaard"

De nieuwe glijbaan van De Sawnsstjerren © Henk den Belder
De glijbaan van openluchtzwembad De Sawnstjerren in Hallum kan eindelijk in gebruik worden genomen. Na 15 jaar crowdfunden heeft het zwembad het benodigde geld bij elkaar.
De baan zou maandag al geopend worden, maar vanwege onweer en regen kon de opening niet doorgaan. Dinsdag kon het wel, en daar zijn het zwembad en de kinderen uit de omgeving blij mee.
"We hebben de eerste plons al gehad vanaf de glijbaan", zegt bedrijfsleider Jantine Kuiken-De Vries. "Hij gaat als een speer, echt geweldig."
Glijbaan in Hallum geopend na vijftien jaar sparen
De komst van de glijbaan heeft veel voeten in de aarde gehad. "We hebben een pot gehad, vijftien jaar lang. Met allemaal donateurs en sponsoren hebben we dit in vijftien jaar bij elkaar gespaard."

Sponsoracties

De hele omgeving van het zwembad heeft zich jarenlang ingezet voor de glijbaan, zegt Kuiken-De Vries. "Vorig jaar hebben de jongeren nog in vier uren verdeeld over twee dagen 6.000 euro opgehaald met sponsorzwemmen. We hebben met z'n allen gewoon deze glijbaan bij elkaar gespaard."
Het zwembad was volgens haar ook wel toe aan een nieuwe glijbaan. "De andere kwam van 1986, die is hier in 1992 vanuit Stiens gekomen."
Jantine Kuiken-De Vries is trots op de nieuwe glijbaan © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De nieuwe glijbaan is 7 meter hoog en 52 meter lang, vertelt Kuiken-De Vries. De glijbaan mocht dan ook wat kosten. "Hij zit ongeveer 150.000 euro. Maar dan heb je ook iets goeds, hij zal mijn tijd wel uitzitten."