Ambitieuze plannen Holwerd aan Zee moeten bijgesteld worden

Een luchtfoto van de locatie voor Holwerd aan Zee © Provinsje Fryslân
De ambitieuze plannen voor Holwerd aan Zee moeten worden bijgesteld. Het project wordt anders veel te duur en is dan niet te realiseren.
Zo is er in de plannen bijvoorbeeld geen ruimte meer voor een sluis in de zeedijk, waar bootjes van de Waddenzee naar Holwerd doorheen kunnen varen.

Stuurgroep wil verder

De stuurgroep Holwerd aan Zee, met daarin alle betrokken partijen, wil echter nog altijd verder met Holwerd aan Zee. De stuurgroep bestrijdt ook dat het project veel meer geld kost, dan dat het op lange termijn zal opleveren. Een negatief rapport van afgelopen januari, over de hoge kosten en tegenvallende baten van het project, zou intussen alweer achterhaald zijn.
Ambitieuze plannen Holwerd aan Zee moeten bijgesteld worden
"In dat rapport van januari zijn de opbrengsten van slijk en klei niet meegenomen", volgens Marco Verbeek van de stichting Holwerd aan Zee. "Er zijn naderhand ook optimalisaties aan de economische kant uitgevoerd, zoals het aantal bedden voor toerisme. En er is gekeken naar de kosten. Dat alles maakt dat de kosten en baten op dit moment weer in balans zijn."
Marco Verbeek van de stichting Holwerd aan Zee
Volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga, voorzitter van de stuurgroep, moeten er de komende tijd nog wel veel vragen worden beantwoord. "Dat gaat bijvoorbeeld over het beheer en onderhoud. Wie doet dat als het project klaar is? maar er zijn ook nog vragen over de vergunningen en ook over de financiën.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Eind november dit jaar wil de stuurgroep Holwerd aan Zee tot een voorlopig besluit komen. Dan zou ook duidelijk moeten zijn hoe Holwerd aan Zee er precies uit komt te zien, en of die variant ook echt haalbaar is.

"Andere insteek"

Het project Holwerd aan Zee lijkt in ieder geval kleinschaliger te worden. "De kans is groot dat het een andere insteek krijgt dan oorspronkelijk is bedoeld", zegt Fokkinga.