"Provincie heeft het stikstofdossier drie jaar lang voor zich uitgeschoven, met chaos tot gevolg"

Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie © Omrop Fryslân, René Koster
De provincie moet nu echt in actie komen in het stikstofdossier. Drie jaar lang is er gepraat, maar weinig gedaan. Dat moet nu anders, zegt directeur Hans van der Werf van de Friese Milieu Federatie (FMF).
De milieufederatie is een overkoepelende organisatie van de natuurorganisaties.
Van der Werf vindt het verschrikkelijk dat het nu zo escaleert in de discussie. Er moet nu zo snel mogelijk weer worden gepraat met boeren en natuurorganisaties. Dat moet de provincie zeer snel op touw zetten, vindt Van der Werf.
Friese Milieu Federatie wil actie van de provincie
Ze hebben volgens hem de afgelopen drie jaar te weinig gedaan, en nu is het chaos. "We hebben een jaar de tijd om met plannen te komen. dat wordt steeds korter."
Volgens de FMF-directeur zijn er ontzettend veel boeren al goed bezig en er is nog genoeg beweging om de goede kant op te gaan.
Natuurorganisaties en boeren zitten al om de tafel, maar op dit moment wordt dat wel gehinderd. Boeren zeggen nu: we wachten wel af hoe het komt.
Een gesprek met trekkers op de weg helpt niet.
Hans van der Werf (directeur Friese Milieu Federatie)
"We moeten de regie krijgen en in gesprek komen. Een gesprek met trekkers op de weg helpt niet."

Natuurlijk verloop

Volgens Van der Werf is er geen sprake van dat boeren onteigend moeten worden. Het kan volgens hem stap voor stap, omdat er ook nog genoeg boeren ophouden. Natuurlijk verloop dus.
De provincie moet volgens hem nu heel snel de regie pakken, concrete plannen met de boeren maken, en in de uitvoering vaart maken.
"Het is drie jaar vooruitgeschoven. Het is nodig dat er leiderschap wordt getoond in het bestuur en de koers wordt bepaald. Want op dit moment is het chaos."