Zeespiegelstijging aan Waddenzee gaat twee keer zo snel als op andere plekken

Hoog water in de Waddenzee (argyf) © Kappers Media
De stijging van de zeespiegel in de Waddenzee gaat twee keer zo snel als op andere plekken langs de Nederlandse kust. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de TU Delft.
De zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust gaat sneller dan eerst. De wetenschappers baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogenaamde tijstations, van Delfzijl tot Vlissingen.

Gemiddelde stijging

Sinds midden jaren 90 gaat het waterpeil voor de Nederlandse kust significant sneller omhoog dan in de zeventig jaren daarvoor, concluderen de onderzoekers. Sinds die tijd is de gemiddelde stijging 2,7 millimeter per jaar.
Door onzekerheid in de gegevens kan het in werkelijkheid 0,4 millimeter hoger of lager liggen. De onderzoekers hebben berekend dat dit tussen de 0,5 en 1,5 millimeter meer is als in de zeven decennia daarvoor.

Significant sneller

Dat de stijging van de zeespiegel over de hele wereld sneller gaat als gevolg van het opwarmen van de aarde, is al jaren bekend. Volgens de TU Delft is dit de eerste keer dat een "significante versnelling" is ontdekt in de data van de Nederlandse tijstations bij de Noordzee.
Mark Bakker fan de TU Delft