Duitse petitie tegen gaswinning boven Schiermonnikoog

Een proefboring naar gas in het gebied in 2018 © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Duitse tegenstanders van gaswinplannen in de Noordzee boven Schiermonnikoog en Borkum zijn een petitie begonnen om de winning tegen te houden. Het is een initiatief van het Bürgerinitiatieve Saubere Luft Ostfriesland.
In de plannen wordt er gas gewonnen op honderden meters van de grens met Duitsland. Er zijn tot nu toe bijna tweeduizend handtekeningen opgehaald op een Duits petitieplatform.
Voor de gaswinning hebben zowel Nederland als Duitsland groen licht gegeven. Het gaat om een locatie op negentien kilometer van Schiermonnikoog en volgens de initiatiefnemers van de petitie op drie kilometer van belangrijke Natura 2000-gebieden.
De Duitse petitie is gericht aan de minister van Economische Zaken van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Bernd Althusmann. Die wordt opgeroepen meer in te zetten op energiebesparing en het ontwikkelen van duurzame energiebronnen.

Oorlog

Gaswinning op deze locatie komt pas in 2024 op gang en zal niets bijdragen aan een oplossing van de huidige energieproblemen door de oorlog in Oekraïne, zo schrijft het burgerinitiatief.
Gaswinnaar ONE-Dyas levert uiteindelijk minder dan één procent van de Duitse gasbehoefte.