Uitspraak Hoge Raad in zaak Van Seggeren opnieuw uitgesteld

Onderzoek op het plaats delict © CAMJO Media
De uitspraak in zaak Van Seggeren is door de de Hoge Raad uitgesteld. Het hoogste rechtsorgaan is nu van doel om in september uitspraak te doen.
De Hoge Raad heeft meer tijd nodig voor de uitspraak vanwege de juridische complexiteit van de zaak.
De uitspraak zou dinsdagmiddag zijn. Het is de tweede keer dat de uitspraak werd uitgesteld. Eerder stond hij ingepland voor 19 april.

Advocaat-generaal

De advocaat-generaal adviseerde in maart aan de Hoge Raad dat de veroordeling in het hoger beroep van de weduwe van Van Seggeren niet in stand kan worden gehouden. De weduwe zit op dit moment een straf van twintig jaar cel uit.
De advocaat-generaal vindt dat er te weinig bewijsmateriaal ligt voor het meewerken aan de moord.

Ontkend

Het lichaam van Tjeerd van Seggeren (37) werd met zwaar letsel aan het hoofd aangetroffen op de ochtend van zondag 9 juli 2017 in een weide bij De Westereen. Hij had die zaterdagavond in het Friese dorp een muziekfeest bezocht.
De vrouw heeft altijd ontkend iets met de moord van haar man te maken te hebben. Ze zegt dat ze haar man met de auto wilde ophalen bij de weide, maar hem niet zag en is teruggereden. Maar het hof in Leeuwarden was er in 2020 van overtuigd dat B. een sturende en regisserende rol heeft gehad bij de moord.

Indirect bewijs

Volgens de conclusie van de advocaat-generaal heeft het hof "de betrokkenheid van de vrouw uitsluitend uit indirect bewijs afgeleid".
Er zijn niet genoeg feiten en omstandigheden om uit af te leiden dat er sprake was van een samenwerking was tussen de daders. "Uit het bewijs kan niet worden opgemaakt waaruit het medeplegen heeft bestaan, laat staan óf er wel sprake is geweest van een gezamenlijke uitvoering."