Boeren protesteren bij provinciehuis: "De toekomst is weg, zo kan het niet meer"

Trekkers voor het provinciehuis in Leeuwarden © Leo Middelsé, Lennard Geerts
Enkele boeren hebben met hun trekkers op de stoep voor het provinciehuis in Leeuwarden geprotesteerd tegen het stikstofbeleid. De politie gaf een paar trekkers vrij baan, de weg is nu afgesloten.
De politie is prominent aanwezig, ziet verslaggever Onno Falkena. "De agenten zijn even aan de kant gegaan om een beperkt aantal trekkers door te laten. Die staan nu op de stoep voor het provinciehuis." Andere boeren moesten hun trekkers elders parkeren.
De boeren bij het provinciehuis vinden dat alle stikstofplannen van tafel moeten, zowel landelijk als provinciaal. Ze willen dat het provinciebestuur een verklaring daarover ondertekent.
Gedeputeerden Klaas Fokkinga en Douwe Hoogland hebben met de boeren gesproken, maar ze ondertekenden de verklaring niet. Ze blijven bij de eigen aanpak.
Boeren protesteren bij provinciehuis
Volgens sommige actievoerende boeren hoeven er ook geen nieuwe plannen te komen. Een van hen denkt ook dat er helemaal geen probleem is. "Er wordt geen stikstof gereduceerd. Het is er gewoon niet. Hoe kun je reduceren als er geen stikstof is?"
Verslaggever Onno Falkena sprak met demonstrerende boeren
Anderen willen met provinciebestuurders praten. "We moeten een gesprek hebben en zorgen dat we de neuzen dezelfde kant op krijgen." Polderen willen ze niet. "Absoluut niet. Het hele plan gaat van tafel. De een laten ze doodbloeden, de ander komt er ongeschonden uit."
De emoties liepen bij sommige boeren hoog op. Een jonge loonwerker zegt: "Het zit in je bloed. Het is je passie. We laten wel van ons horen, maar er wordt niet geluisterd." De jongen was net klaar met zijn opleiding. "Maar de toekomst is weg, zo kan het niet meer."

"Gezellig wordt het niet"

Omdat de gedeputeerden de verklaring van de boeren niet ondertekenen, blijven de boeren bij het provinciehuis. "Dit kan wel drie weken duren. Gezellig wordt het dan niet, dan gaat het op een andere manier."
In een persconferentie waarschuwde premier Rutte eerder vandaag dat demonstreren mag, maar intimideren niet. "Een politieauto die door een trekker wordt aangereden. Intimidatie van bestuurders. Het uitrijden van mest op snelwegen. Dat is onacceptabel."
De protesterende boeren bij het provinciehuis trekken zich er niet veel van aan. "Wat doet hij bij ons dan? Hij speelt het ook op de man. We komen bij iedereen langs als het moet. We zijn er klaar mee, we hebben niets meer te verliezen."
"De toekomst is weg, zo kan het niet meer", zegt een boer
Een politicus die het al moest ontgelden, is Tjeerd de Groot (D66) uit Woudsend. De Groot stelde eerder voor het beslag door het helft te doen. Hij kreeg daar al veel kritiek op en maandag stond een groep demonstranten met een spandoek bij zijn woonplaats.
Op het spandoek stond dat De Groot wel praat over woningnood en de achteruitgang van de natuur, maar dat hij zelf een tweede huis in Woudsend heeft en dat hij daar geniet van het Friese platteland dat hij zelf kapot zou maken.
"Dat is vervelend. Ik woon in Woudsend. Dat is mijn eerste huis, de plek waar ik mij thuis voel. In Fryslân liggen mijn roots en ik ben blij om daar te wonen", zegt De Groot daar zelf over.
Tjeerd de Groot over de boerenprotesten
"Van de buurman hoorde ik dat ze maandagavond tussen elf en twaalf met tractoren in de straat waren, maar daar slapen kinderen, het zijn nauwe straten; doe dat gewoon niet."
Volgens De Groot zijn de emoties zo hoog opgelopen dat gewoon politiek bedrijven bijna niet meer mogelijk is. "Sommige politici zeggen dingen die de boeren zand in de ogen strooien, waardoor ze denken dat er niets aan de hand is. Er is de wil om boeren perspectief te bieden, maar het is heel moeilijk om het gesprek te voeren als boeren doen alsof we helemaal niets willen."
De woorden van De Groot kunnen de boosheid van de boeren niet verkleinen. Dinsdagavond maakten demonstrerende boeren een kampvuurtje in de berm bij Tjalleberd. De brandweer heeft het vuur uiteindelijk geblust.
Het protest bij Tjalleberd © Noordernieuws
Het is ook niet zo dat alle boeren actievoeren. Johan van Dijk ik 21 jaar en wil later de biologische melkveehouderij van zijn vader en moeder in Oldelamer overnemen. Hoewel er nu veel onzeker is, maakt Johan zich niet druk over de toekomst.
De familie Van Dijk protesteert niet