Friese cheerleaders naar het EK: "Het is meer dan zwaaien met pompoms"

© Omrop Fryslân
Cheerleaders op het veld bij basketbal- of American Football-wedstrijden kennen we allemaal wel. Maar het is eveneens een echte wedstrijdsport die ook in Fryslân wordt beoefend.
De negentien vrouwen van Dutch Athletics Elite van Heerenveen zijn daarin zelfs de besten van Nederland en doen komend weekeind mee aan het Europese Kampioenschap cheerleading in Griekenland.

Meer dan alleen zwaaien met pompoms

In heel Nederland zijn er maar vijftien verenigingen, waarvan er maar een in Fryslân. De cheerleaders moeten dus vaak uitleggen wat voor sport ze precies doen. "Ja, heel vaak", zegt cheerleader Iris Bosman. "Mensen denken dat het alleen zwaaien met pompoms is. Of een beetje dansen. Maar het is wel meer dan dat.
"Het is eigenlijk een combinatie van dans, acro, turnen, en een beetje show", zegt haar teamgenoot Jeltina Brandenburg.

Kansen

Eerder dit jaar waren de vrouwen tweede op het WK. De verwachtingen voor het EK zijn dus hoog. "We gaan eigenlijk wel voor het eremetaal. Het liefst goud", zegt Brandenburg.
"Theoretisch gezien zou het moeten kunnen. Maar we pinnen ons er niet op vast. We kijken gewoon naar de beste oefening die er is voor ons om neer te zetten", zegt Bosman.
© Omrop Fryslân
Vrijdag zal het Friese team beginnen op het EK in Athene. Maandagavond was de een na laatste training. Daarvoor hadden ze ook familie en vrienden uitgenodigd, om zo de wedstrijdspanning na te bootsen.
Coach Margreet Steg voelt dat de spanning al aardig aanwezig is. "Ja, dat merk je wel", zegt Steg. "Ik zeg zelf altijd van: 'goh, zonder die spanning geen goede routine'. Het hoort erbij", zegt Steg.
Vrijdag komen de Friese vrouwen voor het eerst in actie op het EK.