Lessen over Friese sporten moeten voor verliefdheid zorgen bij leerlingen

Skûtsjes van de SKS © ANP
Kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen: liefhebbers van Friese sporten worden elke zomer verwend. Maar tegelijkertijd zijn het sporten waar kinderen niet meer makkelijk mee in aanraking komen. Met gast- en praktijklessen moet daar verandering in komen.
Sport Fryslân organiseert zulke lessen sinds dit jaar. "Iedereen die iets met de Friese sportcultuur heeft, vindt het hartstikke de moeite waard om de sporten overeind te houden", zegt directeur Anne Jochum de Vries. "Maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Daarom hebben we nu dit programma ontwikkeld."
Het programma om kinderen kennis te laten maken met de sporten, heet Fryske sport yn dyn klasse. Niet alleen de Friese zomersporten krijgen aandacht, maar ook het schaatsen en Fries dammen.
"Vroeger bonden ouders de schaatsen onder bij de kinderen, werden ze op het ijs gezet en konden ze schaatsen, bij wijze van. Dat is niet meer zo. Met dit project willen we onder andere het schoolschaatsen een impuls geven."
Anne Jochum de Vries, directeur Sport Fryslân © Omrop Fryslân, René Koster
Leerlingen van een school in Heerenveen krijgen dinsdag les in het skûtsjesilen. Dat gebeurt niet in het eigen klaslokaal, maar in Earnewâld. Want het gaat om de praktijk.
"Skûtsjesilen is een icoon in Fryslân. Het is hartstikke mooi én belangrijk om te leren hoe we ons op het water met een boot kunnen redden", zegt De Vries.
En daarna met het skûtsje het water op natuurlijk.
Anne Jochum de Vries vertelt dat de lessen ook om de praktijk gaan.
"En dan gaat het niet alleen om een les daarover, maar ook dat schipper Age Veldboom erover vertelt. En daarna met het skûtsje het water op natuurlijk."
Eenmaal enthousiast na zo'n schooldag is het nog wel zaak om kinderen bij de sport te houden. De Vries denkt dat het daarmee wel goed zit. "Er zijn vaak mogelijkheden om het zeilen te leren, bijvoorbeeld met een optimist. Dan kunnen kinderen dat al spelende ontwikkelen."

Rijkdom meegeven

Bovendien betrekt Sport Fryslân de verenigingen bij het programma. "Zodat de kinderen ook een band krijgen met de verenigingen, dan is de stap om lid te worden zo klein mogelijk."
De allereerste stap is echter het enthousiasmeren. "Kinderen moeten een gevoel ontwikkelen waarom we deze sporten in Fryslân zo bijzonder en belangrijk vinden. Ze moeten er een beetje verliefd op worden. Zo hopen we de rijkdom van de Friese sport mee te geven."