Leeuwarden denkt aan Heliconstate als alternatief voor noodopvang WTC

Heliconstate © Omrop Fryslân
De gemeente Leeuwarden heeft het gebouw Heliconstate op het oog als beter alternatief voor de noodopvang voor vluchtelingen in het WTC.
Dat zegt wethouder Nathalie Kramers van de gemeente. Op dit moment zijn er gesprekken om de noodopvang naar Heliconstate te verhuizen. De vluchtelingen zouden er dan vanaf september in moeten.

Eerst noodopvang, dan regionale opvanglocatie

Maandag maakte de gemeente al bekend dat er een asielzoekerscentrum komt in een voormalig tuincentrum aan de Troelstraweg in de stad.
"We hebben in Leeuwarden gezegd: we doen óf noodopvang óf een regionale opvanglocatie", zegt Kramers. "In de tijd moet je het dus ook achter elkaar zien: zolang we nog geen regionale opvanglocatie hebben, zoals het azc, zorgen we voor goede noodopvang. Heliconstate voorziet daar veel beter in dan het WTC."

Meer privacy

Het is niet de eerste keer dat het gebouw voor de opvang van vluchtelingen wordt gebruikt. In 2016 gebeurde dat ook al. "Het zijn betere ruimtes met veel meer privacy dan in het WTC. Dat was het grootste euvel daar. Het blijft noodopvang, maar het COA zou met Heliconstate al een stuk tevredener zijn."

"Alles beter dan de WTC-hal"

Ook Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk is blij dat de vluchtelingen binnenkort waarschijnlijk uit het WTC kunnen. "Elke andere locatie die aangeboden kan worden, is beter dan de WTC-hal. Dat gaat om een goederenhal waar geeneens daglicht binnenkomt."
"Mensen hebben daar vrijwel geen privacy en de ruimte is ook behoorlijk gehorig, dus wij horen van bewoners dat die situatie onhoudbaar is", stelt Bloemheuvel.