MCL heeft nog lange wachtlijsten, maar maakt inhaalslag met maagverkleiningen

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Het MCL probeert de wachtlijsten voor operaties die zijn uitgesteld wegens corona weg te werken. Dat gaat langzaam, 3.100 patiënten wachten nog op een operatie.
Normaal zijn dat er tussen de 1.700 en 1.800 mensen, met een wachttijd van 7 of 8 weken. Nu is de wachttijd langer.
Bij de maagverkleiningen van het centrum Obesitas Noord Nederland zijn de wachtlijsten intussen bijgewerkt tot het niveau van voor de coronacrisis. Dat komt door een tijdelijke verhoging van de operatiecapaciteit. In 2020 en 2021 zijn zulke operaties amper uitgevoerd.
Corona heeft ons eens te meer doen beseffen dat overgewicht of obesitas niet zomaar een aandoening is, maar echt een ziekte.
Marloes Emous, chirurg
Bariatrisch chirurg Marloes Emous is blij dat er weer operaties kunnen worden uitgevoerd. "Corona heeft ons eens te meer doen beseffen dat overgewicht of obesitas niet zomaar een aandoening is, maar echt een ziekte. Deze ziekte zorgt er voor dat je veel kwetsbaarder bent voor het verkrijgen van allerlei bijwerkingen van obesitas, zoals suikerziekte, hypertensie, maar dus ook extra ziek worden door corona."

Ziekteverzuim

Volgens haar zijn veel mensen veel zwaarder geworden in de coronatijd en is behandeling belangrijk om meer obesitasproblemen te voorkomen. "De enige behandeling die langdurig effect heeft, is een bariatrische ingreep."
Het wegwerken van de wachtlijsten gaat langzaam, onder andere wegens een hoog ziekteverzuim bij het personeel. Ook verschuift het probleem. Eerde geplande operaties zijn wel ingehaald, maar daardoor moeten nieuwe operaties langer wachten.