Leeuwarden krijgt asielzoekerscentrum voor 450 mensen aan Troelstraweg

Asylsiker (argyfbyld) © ANP
Er komt waarschijnlijk een asielzoekerscentrum aan de Mr. P. J. Troelstraweg in Leeuwarden. Verantwoordelijk wethouder Nathalie Kramers liet dat maandag weten in een persconferentie.
De locatie, een oud tuincentrum naast de vliegbasis, moet plaats bieden aan 450 asielzoekers. Naast woningen voor asielzoekers worden er ook algemene verblijfsruimtes en kantoren voor personeel gebouwd. Verder komt er een speelgelegenheid en andere binnenruimtes.
Leeuwarden krijgt asielzoekerscentrum
Het plan bestaat uit 72 woningen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal daar 45 van gebruiken. De andere woningen worden ingezet voor andere soorten huurders.
Het COA had een verzoek voor een azc neergelegd bij de gemeente Leeuwarden, omdat Leeuwarden een plek is waar genoeg mogelijkheden zijn voor integratie, opleiding en werk. Het college heeft maandag aangegeven mee te werken aan het verzoek.
Wethouder Nathalie Kramers © LEO Middelsé, Lennard Geerts
Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk is blij dat er een locatie voor een azc is gevonden. "Het is positief dat er een gebouw is gevonden waarmee verder kan worden gekeken."

Vliegbasis

Dat de locatie in de buurt van een vliegbasis is, is niet ideaal, zegt Bloemheuvel. "Dat heeft te maken met geluidsoverlast, maar ook dat bepaalde geluiden trauma's los kunnen maken bij mensen. Het COA geeft daar overigens wel goede voorlichting voor."
Bloemheuvel heeft haar bedenkingen bij het grote aantal mensen dat in het azc zal worden opgevangen. "Wij hopen dat Nederland in de toekomst uit veel meer kleinschalige opvanglocaties kan bestaan in plaats van grootschalige azc's. Dat bevordert de integratie en het is veel minder een belasting voor een gemeente."
Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk
Op 6 juli gaat het college met de gemeenteraad in gesprek over de plannen. Voor de bouw wordt twee tot drie jaar uitgetrokken. Tot die tijd komen er tijdelijke 'woonunits' op het terrein van het nieuwe azc. Daarin kan de noodopvang dan plaatsvinden.

Landelijk probleem

In mei liet het COA al weten dat ze een gebouw in de gemeente Leeuwarden op het oog hadden als asielzoekerscentrum. Het COA wilde toen nog niet zeggen om welke locatie het ging.
Het azc zou een oplossing kunnen zijn voor capaciteitsproblemen bij de opvang van vluchtelingen. Zo zit het aanmeldcentrum in Ter Apel snel vol, waardoor asielzoekers regelmatig op stoelen sliepen. Heerenveen ving in dergelijke situaties regelmatig vluchtelingen tijdelijk op, maar dat was voor de lange termijn geen oplossing.
Het kabinet heeft daarop aangekondigd dat het dwang kan inzetten als gemeenten niet mee willen werken aan een oplossing voor de vluchtelingencrisis.