Boeren leggen verkeer ook in Fryslân stil: lange file op A7

Protesterende boeren op de A7 bij Frieschepalen © CAMJO media
Actievoerende boeren hebben het verkeer op de A7 een tijd stilgelegd. Van Groningen naar Fryslân toe stond in de omgeving van Frieschepalen een kilometerslange file. Bij Marum was de weg in beide richtingen een poos dicht.
De boeren protesteerden ook bij de gemeentehuizen van onder meer Tytsjerksteradeel, Opsterland en De Fryske Marren. Bij dat laatste gemeentehuis gooiden actievoerende boeren een strobaal naar binnen.
Op de weg stond het dus vast op de A7, maar ook op andere plekken in Nederland werden ook snelwegen geblokkeerd. Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) veroordeelden die acties. Ze zeiden dat boeren zich aan de wet moeten houden. Het is niet toegestaan om met trekkers op de snelweg te rijden.
Boeren leggen verkeer ook in Fryslân stil
De beide ministers vinden dat boeren heus mogen actievoeren, maar dan wel binnen de grenzen van de wet. De acties van maandag vinden ze "niet gepast".
Voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force kondigde zondag aan dat er nieuwe acties zouden komen, als protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Vanaf 12.00 uur zou "alles rollen wat kan rollen".
Boerenprotest © Omrop Fryslân, Alle Faber
Vijf dagen geleden demonstreerde een grote groep boeren al in Stroe. Dat heeft niets opgeleverd, volgens Van den Oever. "De roep vanuit de achterban om de beuk erin te gooien is groot."

Stikstofkaart

Bepaalde boeren zijn boos op het kabinet, omdat die plannen aan het maken is om de stikstofdepositie terug te brengen. Minister Van der Wal presenteerde op 10 juli een kaart met gebieden waar die depositie te hoog is.
Om de natuur te beschermen, wil het kabinet de uitstoot van ammoniak door de landbouw met 40 procent terugdringen. Hoe dat in iedere regio wordt aangepakt, is nu aan de provincies.
Een van de boze boeren is Gerke Veenstra uit Twijzel. Hij is er duidelijk door geëmotioneerd. "Dat ze je met zo'n kaartje opleggen om te reduceren, het is onmogelijk. Natuurlijk zijn er in de toekomst mogelijkheden, daar sta ik ook open voor. Maar niet op deze manier."
Gerke Veenstra © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Veenstra zou wel willen meedenken over hoe het anders kan. "Je bent ondernemer, denkt ik oplossingen, maar dit is een kabinet dat niet buigt. Alle emoties die op hen afkomen, ze worden er niet anders van. Net of zijn ze gedrild: we drukken dit door. Dat breekt je", zegt Veenstra.
Mogelijk gaan boeren dinsdag opnieuw actievoeren. Hoe en waar, is niet duidelijk. Zowel boerengroep Agractie als Farmers Defence Force stellen dat er acties komen, al zeggen de voormannen van beide clubs dat zij die niet organiseren.
De trekkers rijden in colonne op de A7 © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer