Italië en een wereldkampioen moeten van Berber Vonk een betere skeeleraar maken

Berber Vonk kwam gehavend uit het NK © Orange Pictures
Na heftige jaren en een teleurstellend wereldkampioenschap gooit Berber Vonk het roer om. Italië is haar nieuwe thuis: daar wil ze een betere skeeleraar worden.
Het is nu een halfjaar geleden dat Vonk het vliegtuig naar Italië pakte om daarheen te verhuizen. De knop ging om naar het wereldkampioenschap van afgelopen november. "Toen dacht ik: er moet iets veranderen als ik beter wil worden", vertelt Vonk.
"In Terni in Italië hebben we een wedstrijd gereden met de WK-ploeg en daar ben ik in contact genomen met de mensen daar." Van het een kwam het ander. En dus woont en skeelert ze nu in Italië.

Moeilijke jaren

Daarvoor had de skeeleraar uit Appelscha het flink voor de kiezen gehad. In 2019 raakte ze ernstig gewond aan haar arm na een ongeluk in het marathonschaatsen. Er zat een gat van twintig centimeter in haar arm. Vorig jaar werd haar moeder bovendien getroffen door een hersenbloeding.
Het ongeluk in het schaatsen zit haar nog altijd zo dwars dat ze begin dit jaar heeft besloten om daarmee op te stoppen. "Het ongeluk zit nog wel hoog op de schaats. Op de skeelers valt het mee. Ik heb 100% focus op het skeeleren en ik wil zien wat ik eruit kan halen."
Italië is wat Colombia wereldwijd is. Als zij op het EK niet winnen, is het niet goed genoeg.
Berber Vonk over Italië
Een halfjaar geleden heeft Vonk in Fryslân dus alles achtergelaten. "Ik had een nulurencontract, dus ik dacht: als ik het nu niet doe, krijg ik er spijt van." Met dank aan haar spaarpot en steun van haar ouders kan ze zich in Italië volledig toeleggen op het skeeleren.
Dat Vonk juist naar Italië is afgereisd, is geen toeval. "Italië is wat Colombia wereldwijd is. Als zij op het EK niet winnen, is het niet goed genoeg", merkt de Appelschase. "Dat merk je in de trainingen en in de mentaliteit. Daar kan ik als Nederlander heel veel van leren."
Berber Vonk © Omrop Fryslân
Iemand die dat als geen ander kan weten, is Valentina Berga. Ze is Italiaanse en als skeeleraar was ze erg succesvol met achttien wereldtitels. Nu is ze bondscoach van de Nederlandse ploeg. Berga is jaloers op Vonk. "Ik ben blij voor haar, want ik zie dat ze op een goede plek is."

Alle dagen skeeleren

In Italië kan Vonk elke dag op de skeelers staan. De structuur is daar namelijk anders, weet Berga. "Er zijn superveel clubs die allemaal een plek hebben om te skeeleren. De club is er fulltime, van maandag tot en met zondag. En er is altijd een trainer aanwezig."
Dat is anders in Nederland en daar kunnen we hier wel wat van leren, volgens de bondscoach. "Daar moeten wij in Nederland ook naartoe proberen te groeien."
Als zij daar elke keer wedstrijden rijdt, is dat elke keer op EK-niveau.
Bondscoach Valentina Berga
Haar vaderland is volgens Berga het beste land van Europa om te skeeleren. En dus denkt ze dat het niveau van Vonk omhoog kan, al moet ze niet te snel willen. "Het gaat niet zomaar dat je in vijf maanden wereldkampioen kunt worden."
Het belangrijkste is om veel wedstrijden te rijden in Italië. "Als zij daar elke keer wedstrijden rijdt, is dat elke keer op EK-niveau. Als ze hier reed, moest ze op één of twee personen letten. Dan maakte zij de wedstrijd. Daar moet je wennen aan in een peloton rijden, het duwen en trekken", zegt Berga.

Geen Engels

Eenvoudig is het niet voor Vonk, want haar collega-skeeleraars in Italië spreken nauwelijks Engels. Ze verstaat het Italiaans inmiddels wel en zelf begint ze het ook beter te spreken. "Als je er elke dag mee belast wordt, leer je het snel", lacht Vonk.
Ze zit goed in haar vel en is er nu op haar plek. "De cultuur is anders, dus het was in het begin wel heel erg omschakelen. Maar ik heb nu eindelijk mijn draai kunnen vinden en ik merk dat het steeds beter gaat en ik gewend ben aan de trainingen."
Skeelerbondscoach Valentina Berga © Orange Pictures
Dit weekend was Vonk even terug vanwege het Nederlands kampioenschap skeeleren op de weg. Maar het was niet haar weekend. Sterker nog: ze had heel veel pech. Door de airco in het vliegtuig naar Nederland werd ze voor het toernooi al verkouden en kreeg ze koorts.
Op de eerste dag van het NK vrijdag kwam ze dan ook niet verder dan een zevende (one lap) en achtste (puntenkoers) plaats, tot haar eigen teleurstelling. "Vrijdag was totaal niet mijn dag. Het wilde voor geen meter. Ik had geen power, niks."

Gebroken middelhandsbeentje

Zaterdag was ze nog niet helemaal hersteld, maar liet ze zich op de marathon wel zien. Dertig van de veertig rondjes kon Vonk goed mee. En toen ging het mis: door de spekgladde weg gingen de vrouwen voor haar onderuit. Ze kon ze niet ontwijken, viel eroverheen en met haar hand viel ze op de stoep.
Daarbij heeft ze waarschijnlijk haar middelhandsbeentje gebroken. En zo mag het met recht een pechweekend worden genoemd. Met een breukje in haar hand vliegt ze terug naar Italië.
Training van een wereldkampioen
Daar wordt ze echter met open armen binnengehaald. Want de overstap naar Italië heeft niet alleen op sportgebied iets opgeleverd. "Mijn vriend is een Italiaan", lacht ze. "Dat is ook mijn trainer. Het gaat hartstikke goed samen. Hij is zelf wereldkampioen. Daar kun je zelf nog heel veel van leren."
Vonks grote doel van dit seizoen is het Europees kampioenschap. Dat is begin september in het land dat we het skeelermekka van Europa mogen noemen. Precies: Italië.
Een reportage over Berber Vonk