Bestuurskundige Rieks Osinga: "Nederlandse politiek gaat slecht om met crisis"

Bestjoerskundige Rieks Osinga fan de Thorbecke Academie yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Bestuurskundige Rieks Osinga vindt dat de Nederlandse politiek en het bestuur niet goed omgaan met een crisis als nu met de stikstof en de boeren. De docent aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden zei dat in het nieuwsforum van Buro de Vries.
Osinga stelt dat niet alleen nu, maar ook in het verleden lastige besluiten vooruit zijn geschoven en er niet goed gecommuniceerd wordt door politici.

Beter communiceren

Volgens Osinga begint goed besturen in een crisis zoals nu met de stikstof en de boeren met het erkennen van het probleem. Bovendien is er te lang niets mee gedaan. Politici zouden volgens hem daarover van alle kanten beter moeten communiceren.
"Als je consequent de complexe problemen niet durft aan te pakken en ook nog eens onduidelijk communiceert, dan krijg je situaties als deze, waar zelfs feiten ter discussie worden gesteld", zegt Osinga.
Rieks Osinga over het bestuur van Nederland
Zoals dat nu richting de boeren gaat is niet goed. Zij zitten in onzekerheid en dan is het logisch dat ze boos worden. Dat gaat bijvoorbeeld over de stikstofkaart die gepresenteerd werd. De ene dag lijkt het erop dat er heel veel boeren moeten verdwijnen en de volgende dag is het weer anders. Dat geeft te veel onzekerheid.
Als het rijk er niet uitkomt leggen ze het daar neer. Natuurlijk willen provincies daar ook wat mee, maar hier denk ik: neem stevig de regie. Dit is een crisis.
Rieks Osinga
Door de decentralisatie en dus meer taken voor provincies en gemeenten komen er ook onduidelijkheden in het beleid. Die decentralisatie is op zich niet verkeerd, vindt Osinga, maar het lijkt er volgens hem op dat het Rijk er te veel gebruik van maakt als dossiers heel ingewikkeld en controversieel worden. Dan leggen ze het bij de lagere overheden neer.
Dat is geen goede zaak, vind Osinga "Als het Rijk er niet uitkomt leggen ze het daar neer. Natuurlijk willen provincies daar ook wat mee, maar hier denk ik: neem stevig de regie. Dit is een crisis."
Journalist Irene Overduin, bestuurskundige Rieks Osinga en politicus Maarten Goudzwaard over het nieuws van de afgelopen weken: