De sprinkhaan-notaris Yntze Hoekstra: Massa is kassa in het notariaat

Yntze Hoekstra bij De Tsjonger © Omrop Fryslân, René Koster
Yntze Hoekstra uit Heerenveen is geen notaris meer. Hij is de 70 voorbij en dan moet je ophouden. De 42 jaar dat hij het wel was, heeft hij bepaald niet anoniem zijn werk gedaan.
Van kleine dorpsnotaris groeide hij door naar een partnerkantoor met zes vestigingen in het land, dat qua grootte bovendien in de top tien staat.
Onomstreden was Hoekstra niet, terwijl dat toch een basiseis is voor een notaris. Hij zocht graag de randjes op, wat veel ruzie met collega's opleverde tot in de rechtszaal toe.
© Omrop Fryslân, René Koster
Eerst hadden de bezwaren vooral met Hoekstra's andere functies te maken. Zo combineerde hij 21 jaar lang zijn werk als notaris met een bestuursfunctie bij de lokale Rabobank en 16 jaar met het CDA-raadslidmaatschap in Heerenveen. Collega-notarissen maakten bezwaar omdat het om conflicterende functies zou gaan. "Valt wel mee, als je maar transparant bent", vindt Hoekstra.
In 1999 werd de wereld van het notariaat opengegooid door de nieuwe notariswet van minister Wijers. Notariskantoren mochten toen onder meer reclame maken, nevenvestigingen openen en concurreren. Dat was precies wat Hoekstra wilde en hij pakte dat dan ook snel op.
Buro de Vries-reportage over de sprinkhaan-notaris Yntze Hoekstra
Het werd niet altijd met applaus begroet. Massa is kassa was zijn devies, al hield hij aan die overnamehonger wel de naam sprinkhaan-notaris over. Een begrip dat hij als geuzennaam ziet. Sterker, het werd zelfs de titel van een boek over zijn leven.
Onlangs verscheen De sprinkhaan-notaris - Het boek van Yntze Rieuwerd Hoekstra, geschreven door Niek Donker en gebaseerd op tientallen gesprekken die Donker had met Hoekstra en met anderen uit de wereld van het notariaat. Het boek is zowel in de boekwinkel als online te koop.
Beluister de podcast over en met oud-notaris Yntze Hoekstra uit Heerenveen
In ons radioprogramma Buro de Vries is zondag 26 juni een reportage te horen met Yntze Hoekstra. Het programma begint om 11.00 uur.
Het hele gesprek dat René Koster had met Yntze Hoekstra is als podcast te beluisteren. Te vinden in de gebruikelijke podcast-apps en op onze site.