Op veteranendag krijgt Harlingen een eigen Anjerperkje

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Om veteranen te eren en waarderen heeft Harlingen vanaf zaterdag, net als vele andere gemeenten, een zogenaamd Anjerperkje. Zaterdagochtend, op veteranendag, werd het Anjerperkje in het Harmenspark officieel geopend.
De witte anjer is in 2005 geïntroduceerd om veteranen te bedanken voor hun inzet en voor de vrede. Meer dan 100.000 veteranen over de hele wereld worden vandaag bedankt.
Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen stond vandaag stil bij de gewonden en fysieke trauma's waarmee de veteranen thuiskwamen. "Het is vandaag ook een dag om stil te staan bij de zware kant van het dienst doen in het leger. De gevaarlijke situaties, de spanning, angst zelfs, verdriet. Niet iedere militair die uitgezonden wordt komt opgewekt terug."
Ook in Harlingen wordt stilgestaan bij veteranendag
Volgens de burgemeester is het Anjerperkje 'een plek die uitdrukking geeft aan de waardering van onze gemeente voor onze militairen. Niet altijd hebben ze bij terugkeer de waardering gevoeld van de Nederlanders voor het moeilijke werk'.
Melle Steegstra uit Harlingen heeft in onder andere Afghanistan en Pakistan gezeten en daar vreselijke dingen gezien. Zo heeft hij geholpen bij een aardbeving in Pakistan en moest hierbij kinderen onder het puin weghalen. Toch kon Steegstra zijn ervaringen goed zelfstandig verwerken.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
"Ik heb mijn ervaringen op missies gelukkig een plekje kunnen geven hoewel collega's die hetzelfde hebben meegemaakt, er toch last van kregen. Ik weet niet hoe dat kan. Het heeft er misschien mee te maken hoe gevoelig je bent of hoe je bent voorbereid. Ik zeg wel eens: als je bij de brandweer gaat werken, moet je niet bang zijn voor vuur."
Steegstra is blij met het Anjerperkje. ''Hier kunnen we bij elkaar komen en onze ervaringen delen."
Verslaggever Auke Zeldenrust was aanwezig bij de viering van veteranendag in Harlingen