Boek over Douwe Visser, de 'Johan Cruijff van het skûtsjesilen' verschenen

Schrijver Ton van der Laan met naast hem Douwe Visser © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Skûtsjejournalist Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant heeft met zijn boek Heer en Meester een portret geschreven over een van de beste skûtsjeschippers van de eeuw: Douwe Visser, schipper van de Sneker Pan van 1988 tot en met 2017.
Het boek is zaterdag gepresenteerd. Op de omslag staat een foto van Visser in een wit hemd. Het is een bekend beeld voor veel skûtsjeliefhebbers. Douwe Visser in een wit hemd, met een bruin hoofd en armen, een sigaar tussen de vingers en breeduit staand op de achterkant van het skûtsje.
"Dat witte hemd. zo kon je hem herkennen. En zo moest hij uiteraard ook op de omslag van het boek komen", verklaart Van der Laan. Douwe verduidelijkte dit zelfs nog: "Als ik een hemd aanheb, dan voel ik de wind over mijn blote vel strijken. Dat vind ik belangrijk, want dan kan ik de wind beter aanvoelen."
Het boek Heer en Meester over skûtsjeschipper Douwe Visser © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Dat Van der Laan een boek over Douwe Visser wilde schrijven, heeft een reden. Het moderne skûtsjesilen, zoals we het tegenwoordig kennen, is 'uitgevonden' door de Sneker Pan-schipper. "Douwe is een voorloper. Hij benaderde het skûtsjesilen als sport. Daarvoor werden de twee SKS-weken in de zomer vaak nog gezien als een leuke doevakantie met een grote familie", zegt de skûtsjejournalist.
"De strijd op het water was fel en fanatiek, maar alles eromheen was ook belangrijk. Nu gaat het er bij alle veertien skûtsjes veel professioneler aan toe en dat heeft Douwe in gang gezet."
Nu gaat het er bij alle veertien skûtsjes een stuk professioneler aan toe, en dat heeft Douwe in gang gezet.
Ton van der Laan, skûtsjejournalist
Door de jaren veranderde Visser van een einzelgänger naar een teamplayer met veel oog voor details. Nadat hij een paar keer kampioen was geworden in de SKS, kwam hij op een kruispunt: doorgaan of ophouden?
Het lukte hem al een aantal jaar niet meer om op het hoogste podium te komen en hij begreep niet waar dit aan lag. Ook had hij moeite dat zijn bemanningsleden niet op dezelfde wijze als hijzelf omgingen met het skûtsjesilen. Elk jaar moet er een nieuw team samengesteld worden, dat komt de prestaties niet ten goede.
Douwe Visser © Omrop Fryslân
Op aanraden van vriend Peter de Jong, toen commissielid van de Sneker Pan en later voorzitter van de SKS, zocht hij advies bij coach Kris Heijnis. Die samenwerking laat zijn resultaten zien. De gesprekken die Visser met Heijnis heeft zorgen ervoor dat hij anders naar zichzelf kijkt en hij zijn werkwijze met zijn team op het skûtsje verandert. "Door Kris Heijnis ben ik verbeterd. Niet alleen als schipper, maar ook als mens", zegt Visser.

Een leven op het water

In het boek gaat het niet alleen over Douwe Visser, de succesvolle skûtsjeschipper, maar ook over zijn leven als klein jongetje in het schippersinternaat, zijn werk als binnenvaartschipper, een leven op het water en het verschil met de 'landmensen'.
"Voor Douwe is het water een manier om van A naar B te gaan en het land is een obstakel, want hij kan er met zijn schip niet langs. Voor ons, landmensen, is dat andersom: Het water is het obstakel om van A naar B te komen", zegt Van der Laan.
Hij is een echte gentleman, als skûtsjeschipper en daarbuiten.
Ton van der Laan over Douwe Visser
Het boek Heer en Meester is een biografisch portret geworden van een bijzonder mens. 'De Johan Cruijff van het skûtsjesilen', staat op de achterkant. En met zijn filosofische denkwijze en manier van praten, in combinatie met de status die Douwe Visser heeft binnen de skûtsjevloot, is dat geen gekke vergelijking.
"Hij is een echte gentleman, als skûtsjeschipper en daarbuiten. Daarnaast is hij ook leermeester geweest voor veel schippers", zegt Van der Laan. "Met de dubbele betekenis van 'heer en meester' zijn, de allerbeste zijn, vond ik het een mooie titel."
Luister naar de podcast met Ton van der Laan en Douwe Visser
In ons radioprogramma Buro de Vries is zondag 26 juni een reportage te horen met Douwe Visser en Ton van der Laan. Het programma begint om 11.00 uur.
Het gehele gesprek dat Geartsje de Vries heeft gevoerd met Douwe Visser en Ton van der Laan is als podcast te beluisteren. Te vinden in de gebruikelijke podcast-apps en op onze site.