Studenten met natuurlijke alternatieven op pad voor insectenbestrijding

De studenten in Leeuwarden op pad © Omrop Fryslân
Een mierennest bestrijden met kokend water of een slakkenval zetten met bier. Het zijn natuurlijke alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen in en rond het huis.
Om inwoners van Leeuwarden ervan te overtuigen geen giftige stoffen te gebruiken in de natuur, komt de Friese Milieu Federatie met de campagne 'Doe het Anders'. Stagairs van leerbedrijf O3 Leeuwarden liepen vrijdag door de stad met kruiwagens vol middelen om insecten en onkruid op een natuurlijke wijze te laten verdwijnen.
Studenten geven tips over natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Gekleed in gekleurde werkpakken voorzagen de studenten mensen op straat van tips. Het project is in Leeuwarden uiteengezet, omdat mensen hier tuinen hebben en zich misschien minder bewust zijn van het effect van giftige bestrijdingsmiddelen.
Volgens projectleider Timo ter Voort van de Friese Milieu Federatie beseffen mensen zich onvoldoende dat het ook anders kan. "De stap naar de bouwmarkt is te klein, daar waar de planken vol met shit liggen. Het is te toegankelijk. Met zijn allen kunnen we het verschil maken."
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen © Omrop Fryslân
Een van de studenten die stage loopt bij leerbedrijf O3 is Tiemen Hoekstra, In een blauwe overal vertelt hij dat hij alternatieven heeft om slakken, mieren, bladluis en onkruid te bestrijden, door bijvoorbeeld water of bier te gebruiken. Het is niet de bedoeling om mensen met een streng vingertje erop te wijzen dat ze geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken.
Tiemen wil op een praktische manier bijdragen aan een stukje bewustzijn. "Ik ben de volgende generatie en als ik nog een wereld wil hebben waar ik wat fatsoenlijk in wil leven, dan moeten we nu veranderingen maken", zegt hij.
De campagne "Doe het Anders' wordt ook gesteund door een expositie in Tresoar over hoe de wereld eruit ziet als er nu niks veranderd.
Studenten geven tips over natuurlijke bestrijdingsmiddelen aan inwoners van Leeuwarden