Menners en paarden uit het hele land naar Harich voor NK enkel- en tweespan

Een paard in draf bij Manege Gaasterland © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Dit weekend staat de Manege Gaasterland in Harich volledig in het teken van het NK enkel- en tweespan. Menners uit het hele land halen drie dagen lang alles uit de kast om een kwalificatie voor het WK te bemachtigen.
Een van hen is Rudolf Pestman uit het Drentse Eext. Met zijn 19-jarige bonte paard Diesel denkt hij dat hij goede kansen heeft dit weekend. Vrijdag staat de dressuur op het programma, zaterdag en zondag de marathon en het onderdeel vaardigheid. Janneke Dierdorp van de organisatie: "Voor de kijkers is dit eigenlijk de meest saaie dag. De proeven kunnen best lang duren."

Paard geblesseerd

"We gaan allemaal ons best doen en we gaan zien waar we uitkomen", zegt Pestman. Hij won in 2020 met Deisel het WK mennen met enkelspan. Het was de bedoeling dat Elsbeth Broekhuis vandaag ook mee zou komen, maar haar paard raakte geblesseerd. Daarom is ze vandaag supporter van Pestman. Over zijn kansen zegt ze: "Rudolf rijdt eigenlijk altijd aardig in de top mee. Hij heeft veel ervaring en kan hier Nederlands kampioen worden."
Harich is het centrum van mennend Nederland dit weekend:
Dat het NK deze keer in Harich is, is een grote eer voor de organisatie. Janneke Dierdorp: "Heel bijzonder. Ze hebben denk ik gezien wat een mooi terrein we hier hebben." De menners en hun paarden kunnen het hele weekend terecht op een veld naast de manege, dat als camping is ingericht. Voor het publiek is het evenement vrij toegankelijk.