Miensskipsskoalle De Legeaën nu ook officieel open

Na anderhalf jaar is het nieuwe gebouw van gemeenschapsschool De Legeaën in Sibrandabuorren officieel geopend. De school is een fusie van basisscholen uit Tersoal, Sibrandabuorren en Gauw. Sinds 2020 is de school al open.
"Het was een superdag", zegt trotse directeur Seerp Rypkema "met een stel toppers van kinderen die wij hier hebben. We zijn vanochtend begonnen met een viertal pramen die vanuit Goënga, Gauw, Poppenwier en Sibrandabuorren naar de school zijn gekomen."
Het weer zat ook mee, want het blijft droog tot de kinderen op school zijn. "Gelukkig was het weer net goed genoeg om te varen, dus we hebben een prachtige start van de dag gehad", zegt Rypkema.
Met versierde pramen komen de kinderen aan bij de oude melkfabriek:
De fusie van de scholen is een traject van vijf jaar geweest. Rypkema: "Iedereen is over zijn eigen schaduw gestapt. Drie stichtingen van scholen hebben gezegd: we gaan ervoor. De gemeente heeft dat gewaardeerd. Zij hebben de oude gebouwen afgestoten en hier een geweldig mooi nieuw gebouw neergezet."
Het was erg nodig om te fuseren, zegt Rypkema: "De dorpsscholen worden steeds kleiner en kleiner. Als er niets gebeurd was, dan waren de scholen of dichtgegaan, of twee van de drie waren omgevallen."
Volgens Rypkema is deze situatie sowieso een stuk geschikter voor de regio: "Wij zijn gewoon zo met elkaar hier in de Legeaën, dat wij liever één sterke school hebben, dan dat we op ons eigen dorp ons eigen schooltje houden."
Directeur Seerp Rijpkema is trots over de opening © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De school heet niets voor niets de Mienskipskoalle, want aandacht voor de gemeenschap is heel belangrijk, zegt Rypkema: "Wij zijn heel druk bezig om alle mensen in de Legeaën die wat voor ons kunnen betekenen en wij voor hen, bij elkaar te trekken. Ze kunnen hier komen en wij komen graag naar hun toe. Ook maatschappelijk doen we veel met ouderen."
Maar als het aan de kinderen ligt, dan is het zogenaamde Groene Schoolplein het mooiste. Het heeft een groentetuin, atletiekbaan, voetbalveld enzovoort. Rypkema: "Als je hier in de pauzes komt kijken, dan zie je geen kinderen meer. Want ze zijn alleen maar bezig met elkaar op een aardige manier, dat maakt het plein."