Rolf (23) werkt als controleur op de Afsluitdijk: "Zo'n kans laat ik niet schieten"

Rolf Vijn (23) controleert of de steenblokken goed zijn © NH Media
Rolf Vijn is nog maar 23 jaar, toch heeft hij een belangrijke functie bij het werk aan de Afsluitdijk. Hij controleert of de stenen versterkingsblokken op de dijk wel goed zijn gelegd.
Het is zijn eerste baan na het afronden van zijn mbo-opleiding. Vorig jaar september werd hij benaderd door een detacheringsbedrijf. Ze hadden werk voor hem op de Afsluitdijk. Hij greep dat met beide handen aan. "Zo'n kans laat ik natuurlijk niet schieten."
Rolf (23) controleert de net gezette stenen op de Afsluitdijk
Met een veiligheidshelm op en een feloranje werkjas aan gaat hij op inspectie langs de net geplaatste steenblokken. Als één blok beschadigd is of een beetje scheef ligt, komt het uiteindelijk niet goed in het hele dijkversterkingssysteem. Dat is een risico voor de veiligheid van de dijk.
Bij twijfel maakt Rolf met zijn telefoon een foto van de situatie en spuit hij met fluoriserend groene verf een stip op het blok. Voor de aannemer is dat het teken dat het anders moet.
De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een grote verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.
In 32 reportages, net zoveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die iedere dag met de dijk te maken hebben.